Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se pozitivna ocjena EP-a

Odborom za razvoj EP-a zadovoljan Nevenom Mimicom, na saslušanju bili Stier i Plenković

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski kandidat za povjerenika Europske komisije Neven Mimica glatko je prošao saslušanje pred Odborom za razvoj Europskog parlamenta (EP), od kojeg se očekuje pozitivna ocjena njegova nastupa.

Mimica je u ponedjeljak navečer tri sata odgovarao na pitanja članova Odbora za razvoj EP-a, u sklopu saslušanja svih povjerenika pred nadležnim parlamentarnim odborima. Odmah nakon saslušanja iza zatvorenih vrata sastali su se koordinatori svih političkih skupina u Odboru za razvoj kako bi raspravljali o Mimičinu nastupu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

Doznaje se da su na tom sastanku sve političke skupine imale pozitivno mišljenje, te će u tom smislu sastaviti pismo i dostaviti ga čelnicima svih skupina u EP-u. U pismu će se također tražiti od Mimice još neka pojašnjenja, koja će im on dostaviti pisanim putem.

'Dobio sam jedan od tri resora koje sam priželjkivao'

Tijekom više od tri sata Mimica je odgovarao na pitanja koja su se odnosila na njegovu buduću dužnost u Komisiji. Mimica je u izjavi za novinare nakon saslušanja izrazio zadovoljstvo, istaknuvši da su članovi Odbora za razvoj vrlo dobro upućeni u teme razvojne politike, pa mu se to "čini dobrom podlogom za veliki zajednički posao koji je pred njima".

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker imenovao je Mimicu povjerenikom za međunarodnu suradnju i razvoj. Europska unija i njezine zemlje članice najveći su donatori međunarodne pomoći u svijetu, a samo prošle godine u tu svrhu su izdvojile 10 milijardi eura. Opća uprava za suradnju i razvoj Europske komisije ima više od 4.000 zaposlenih, uglavnom u delegacijama EU-a u svijetu.

Plenković i Stier sudjelovali u saslušanju Mimice

Na saslušanju Nevena Mimice, hrvatskog kandidata za budućeg člana Europske komisije nadležnog za međunarodnu suradnju i razvoj, pred Odborom za razvoj Europskog parlamenta sudjelovali su i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković i zastupnik u Europskom parlamentu i glasnogovornik Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Odboru za razvoj Davor Ivo Stier, priopćeno je iz Kluba zastupnika EPP-a.

Plenković je podsjetio da je i prije godinu i pol dana također postavio pitanje povjereniku Mimici prigodom prvog saslušanja za povjerenika za zaštitu potrošača. Kao zanimljivost europske politike, Plenković se osvrnuo na to što su on i Mimica bili na suprotnim stranama u nedavnim izborima za Europski parlament, a danas povjerenik Mimica radi u timu tadašnjeg EPP-ovog glavnog kandidata za predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera.

Podsjetivši da je predsjednik Juncker zatražio od povjerenika Mimice da pridonese radu Visoke predstavnice i potpredsjednice Mogherini, u ime Odbora za vanjske poslove Plenković je upitao kandidata na koji način namjerava osigurati koherentnost razvojne politike i ukupnih vanjskih aktivnosti Unije.

Posebno se zanimao za ulogu razvojne politike EU i njen srednji i dugoročni doprinos potpori i usklađenom djelovanju EU u kontekstu aktualnih kriza u Siriji, Iraku, a posebno u suočavanju s izazovima i prijetnjama ISIS-a, kao i u vezi situacije u Libiji.

U odgovoru Mimica je obećao kako će u svojim aktivnostima djelovati kao dio vanjskopolitičkog tima Europske komisije i raditi na provedbi njenog programa te promicati temeljne ciljeve razvojne politike EU, kao glavnog globalnog donatora u skladu sa smjernicama vanjske politike EU.

Davor Ivo Stier naglasio je pak da bi EU, kao najveći donator sredstava za pomoć u razvoju, trebao imati vodeću ulogu u suzbijanju siromaštva te istodobno nastaviti s ambicioznim nastojanjima na području razvoja, posebice u području dobrog upravljanja, transparentnosti i vlasništva.

Stier je naglasio kako je pred Mimicom velika zadaća u kontekstu pregovora u ime EU, a unutar Ujedinjenih Naroda, budućeg Globalnog razvojnog okvira nakon 2015.

"Ekonomska mjerila su svakako važna, ali ona neće riješiti razvojne probleme bez veće posvećenosti dobrom upravljanju i vladavini prava. Ne možemo imati dugoročan globalni rast bez sposobnih država koje mogu efikasno upravljati resursima", naglasio je Stier dodavši kako zastupnici EPP-a nisu u potpunosti zadovoljni relativno malom važnošću koja je pridata dobrom upravljanju u zaključcima Otvorene radne skupine UN-a.

"U EPP-u vjerujemo da smanjenje siromaštva, dobro upravljanje i pristup temeljen na poštivanju ljudskih prava trebaju biti prioriteti globalne razvojne politike za razdoblje nakon 2015. Budući povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj trebao bi inzistirati na spomenutim prioritetima u ime Europske unije tijekom procesa pregovora u UN-u", rekao je Stier.

Mimica se obavezao da će to učiniti, kao i da će uzeti u obzir mišljenje Europskog parlamenta pri formiranju stajališta EU. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene