Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušava izbjeći sudski progon

Odbijen Karadžićev zahtjev za imunitetom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prizivno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije odbacilo je zahtjev Radovana Karadžića za imunitetom od sudskog progona zbog dogovora koji je postigao s bivšim američkim mirovnim posrednikom Richardom Holbrookeom.

Bivši vođa bosanskih Srba tvrdi da mu je Holbrooke 1996. obećao da ga Haaški sud neće progoniti ako se povuče s vlasti. Odluka objavljena danas udarac je Karadžićevim pokušajima da izbjegne sudski progon po optužbama za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratnih zločina. Istodobno je ICTY odlučio da se predraspravno ročište u postupku protiv Karadžića održi 20. srpnja, nakon čega bi moglo početi i suđenje.

Pročitajte i ovo Cjepivo BRIEF CDC-A Što bolje štiti od reinfekcije, cijepljenje ili zaraza? Američki stručnjaci objavili nove zaključke Slika nije dostupna Odlične vijesti Ministar zdravstva objavio - ova je europska zemlja prva u Uniji koja je cijepljenjem postigla imunitet krda: ''Svakih pet sekundi se daje jedno cjepivo''

Suđenje ne prije kraja srpnja

Raspravno vijeće pod predsjedanjem Iaina Bonomyja objavilo je odluku s rasporedom rada u kojem tužiteljstvu nalaže da do 18. svibnja sudu podnese konačan popis svjedoka i dokaza sa svim vjerodostojnim pojedinostima. Tužilaštvo najkasnije tjedan dana nakon toga, do 26. svibnja, preslike iskaza svjedoka i dokaza mora dostaviti Karadžiću, koji se brani sam, a on, po današnjoj odluci, mora do 22. lipnja predati svoj predraspravni podnesak.

>> SAD: 'Bilješke o dogovoru Holbrooke-Karadžić dobit ćete ako budu pronađene'

>> Šaćirbegović: Presuda Karadžiću mogla bi ugroziti postojanje RS

Radovan Karadžić (63) uhićen je 21. srpnja u Beogradu nakon 13-godišnjeg bijega, a optužen je za genocid, sudioništvo u genocidu, ubojstva, nečovječna postupanja, deportacije, progone, otmice i zastrašivanje muslimana, Hrvata i ostaloga nesrpskog stanovništva u BiH od 1992. do 1995.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene