Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje uloge Srbije

Šaćirbegović: Presuda Karadžiću mogla bi ugroziti postojanje RS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši šef bosanskohercegovačke diplomacije i veleposlanik pri UN-u Muhamed Šaćirbegović ocijenio je da bi osuđujuća haaška presuda za genocid bivšem čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću mogla dovesti u pitanje postojanje Republike Srpske te potaknuti pitanje uloge Srbije i međunarodne zajednice u stvaranju ovoga entiteta.

'Optužnica je proširena praktično na cijelu RS, a ne samo na Srebrenicu', rekao je Šaćirbegović govoreći o haaškoj optužnici protiv Radovana Karadžića. 'Dobro znamo da je Međunarodni sud pravde ograničio genocid samo na ovu općinu. A jasno je da je to bio isti projekt za cijelu BiH. Uvijek sam smatrao da proces pred Međunarodnim sudom pravde, kao i pred Haškim tribunalom, ima utjecaj ne samo na legitimitet Republike Srpske nego i na ulogu Beograda, a na kraju i međunarodne zajednice, kada je u pitanju stvaranje RS', rekao je Šaćirbegović za sarajevski Dnevni Avaz. Istaknuo je kako je Karadžić bio prvi predsjednik RS.

>> Haag: Karadžić se ponovno odbio izjasniti se o krivnji

'Dakle, nije ovo optužnica protiv Karadžića kao običnog pojedinca, nego kao predsjednika RS', rekao je Šaćirbegović. Šaćirbegović je ocijenio kako dokazi o genocidu protiv Srbije postoje i bez presude političkom lideru Radovanu Karadžiću i bivšem vojnom zapovjedniku Ratku Mladiću ističući da bi ipak mogle potaknuti reviziju presude za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

'Ti dokazi da je Srbija umiješana u genocid već postoje i bez njih dvojice. Samo je pitanje zašto ti dokumenti nisu došli iz Haškog tribunala. Međutim, kada se radi o ovom sporu, jasno je da je to više bila politička nego pravno utemeljena odluka. Pitanje je zašto dokumentacija nije došla iz jednog suda u drugi. Tu, očito, svi pokušavaju da operu ruke', tvrdi Šaćirbegović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene