Kinesko zdravstveno povjerenstvo koje ima ovlasti ministarstva u petak je izvijestilo o 121 novom smrtnom slučaju u zemlji u posljednja 24 sata, oduzimajući od ukupnog broja 108 mrtvih koji su ranije zabilježeni u pokrajini Hubeiju.

Galerija


Po službenim podacima, broj umrlih od novog koronavirusa porastao je u Kini na gotovo 1400, dok Sjedinjene Države žale zbog "nedostatka transparentnosti" u kineskom izvještavanju o bolesti.

Vezani članci Diamond Princess Neke države počele evakuirati državljane s kruzera u japanskoj luci, doznajemo dokad bi na njemu mogli ostati Hrvati Virus Koronavirus se nezaustavljivo širi: Dosad umrla 81 osoba, Hrvati još uvijek "zarobljeni" u Wuhanu

Kineske vlasti objavile su da je u kontinentalnoj Kini (bez Hong Konga i Makaa) sada gotovo 64.000 zaraženih, što svjedoči o naglom širenju bolesti u zadnja dva dana zbog proširene definicije slučajeva zaraze.

Kinesko zdravstveno povjerenstvo koje ima ovlasti ministarstva u petak je izvijestilo o 121 nova smrtna slučaja u zemlji u posljednja 24 sata, oduzimajući od ukupnog broja 108 mrtvih koji su ranije zabilježeni u pokrajini Hubeiju, ishodištu epidemije. Tu izmjenu opravdava "dupliciranjem u statistikama" koje je utvrđeno nakon "provjere", a nakon toga je objavljeno da je ukupan broj umrlih u zemlji 1380.

Premda je u početku čestitala Pekingu na "profesionalnom radu" u borbi s epidemijom, Bijela kuća u četvrtak se odjednom distancirala.

"Pomalo smo razočarani nedostatkom transparentnosti kod Kineza", požalio se novinarima Larry Kudlow, glavni gospodarski savjetnik predsjednika Donalda Trumpa. "Je li Politbiro (vodstvo Komunističke partije) doista iskren?"

Napose je izrazio žaljenje zbog toga što je Peking odbio višekratne prijedloge Washingtona da u Kinu pošalje američke stručnjake: kineske vlasti "ne dopuštaju nam dolazak", istaknuo je Kudlow.

Ove američke kritike dolaze u trenutku kada su kineske zdravstvene vlasti u Hubeiju u četvrtak na opće iznenađenje izvijestile da su proširile definiciju slučajeva zaraženih virusom Covid-19 koji uzrokuje upalu pluća. Nova metoda dijagnosticiranja automatski je snažno povećala broj zaraženih - u četvrtak za više od 15.000, a u petak za još 5000 novooboljelih.

U petak su se prvi putnici s kruzera Westerdama, koji je nekoliko azijskih država odbilo zbog straha od koronavirusa, iskrcali u Kambodži, nakon što je objavljeno da 20 ljudi testiranih na brodu nije zaraženo. "Prvi putnici s Westerdama kreću kući! Sretni smo što ih možemo pozdraviti", objavila je rano u petak na Twitteru američka ambasada u Phnom Penhu.

Kruzer kompanije Holland America Line pristao je u kambodžanskoj luci Sihanoukville kasno u četvrtak, nakon što su ga prethodno odbili Filipini, Tajvan, Japan, Južna Koreja i Tajland zbog nepotvrđene bojazni od zaraze koronavirusom.

Novi soj virusa proširio se na više od 20 država, no velika većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Kini. (Hina)