Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američko veleposlanstvo u Ankari priopćilo je u nedjelju da trenutačno obustavlja izdavanje viza, osim imigracijskih, u svim američkim diplomatskim misijama u Turskoj dok traju napetosti nakon što je u srijedu uhićen jednan zaposlenik američkog konzulata u Istanbulu.


Kako bi preispitali predanost turskih vlasti i zajamčili sigurnost misija i njihovih zaposlenika te kako bi "ograničili broj posjetitelja koji dolaze u veleposlanstvo i konzulate, trenutačno zatvaramo sve službe osim one za imigracijske vize", navelo je veleposlanstvo u priopćenju.

Vezani članci Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 5 Jačanje pritiska: Iz kojih sve zemalja dolaze migranti i koliko je doista čvrsta istočna granica Hrvatske? Slika nije dostupna Tillerson u Istanbulu pohvalio hrabrost turskog naroda

Prošlog tjedna su Sjedinjene Države naglasile da su duboko zabrinute zbog uhićenja njihovog djelatnika konzulata u Istanbulu i odbacile sve otpužbe protiv njega. Radi se o turskom državljaninu, drugom konzularnom djelatniku kojeg je Turska uhitila ove godine.

U priopćenju Sjedinjenih Država također se kritizira i navodno curenje informacija iz turskih vladinih izvora kojima se potiče osuda djelatnika u medijima, umjesto na sudu.

Taj postupak pogoršava već napete odnose između ta dva NATO saveznika. (Hina)