Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjeverna Koreja nakon sankcija prijeti

Obogaćivanje uranija i korištenje plutonija u vojne svrhe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja, protiv koje je Vijeće sigurnosti UN-a jučer pooštrilo sankcije kao odgovor na nuklearni pokus 25. svibnja, objavila je u subotu da će početi proces obogaćivanja uranija i najavila da će koristiti plutonij u vojne svrhe.

Glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova objavio je da će Pjongjang na rezoluciju Vijeća sigurnosti odgovoriti upotrebom plutonija u vojne svrhe i započinjanjem procesa obogaćivanja uranija, prenijela je službena agencija KCNA. Dodao je da će se svaki pokušaj izolacije Sjeverne Koreje smatrati vojnim činom i biti podložan istovjetnom odgovoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za medicinska istraživanja Iran gradi novi, moćniji nuklearni reaktor Slika nije dostupna U završnoj fazi Sj. Koreja ima plutonija za 6 do 8 nuklearnih bombi?

Radi se o prvom službenom odgovoru Pjongjanga nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak jednoglasno prihvatilo proširenje sankcija Sjevernoj Koreji zbog njezinih nuklearnih pokusa 25. svibnja.

Rezolucija o sankcijama zabranjuje svaki izvoz oružja iz Sjeverne Koreje i gotovo sav uvoz oružja u tu zemlju. Ona ovlašćuje države članice UN-a da provjeravaju sav teret u pomorskom, zračnom i kopnenom transportu za Sjevernu Koreju te od njih traži da zaplijene i unište svu robu kojom se krše sankcije. I Kina i Rusija, koje u prošlosti nisu bile sklone podržati kaznene mjere protiv Sjeverne Koreje, podržale su rezoluciju koju je pripremio SAD. Rezolucija je po međunarodnom pravu obvezujuća. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene