Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjeverna Koreja, protiv koje je Vijeće sigurnosti UN-a jučer pooštrilo sankcije kao odgovor na nuklearni pokus 25. svibnja, objavila je u subotu da će početi proces obogaćivanja uranija i najavila da će koristiti plutonij u vojne svrhe.


Glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova objavio je da će Pjongjang na rezoluciju Vijeća sigurnosti odgovoriti upotrebom plutonija u vojne svrhe i započinjanjem procesa obogaćivanja uranija, prenijela je službena agencija KCNA. Dodao je da će se svaki pokušaj izolacije Sjeverne Koreje smatrati vojnim činom i biti podložan istovjetnom odgovoru.

Radi se o prvom službenom odgovoru Pjongjanga nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak jednoglasno prihvatilo proširenje sankcija Sjevernoj Koreji zbog njezinih nuklearnih pokusa 25. svibnja.

Vezani članci Slika nije dostupna Konzultacije o sankcijama Sjevernoj Koreji - i Kina za kaznu Slika nije dostupna UN najavio sankcije za Sjevernu Koreju

Rezolucija o sankcijama zabranjuje svaki izvoz oružja iz Sjeverne Koreje i gotovo sav uvoz oružja u tu zemlju. Ona ovlašćuje države članice UN-a da provjeravaju sav teret u pomorskom, zračnom i kopnenom transportu za Sjevernu Koreju te od njih traži da zaplijene i unište svu robu kojom se krše sankcije. I Kina i Rusija, koje u prošlosti nisu bile sklone podržati kaznene mjere protiv Sjeverne Koreje, podržale su rezoluciju koju je pripremio SAD. Rezolucija je po međunarodnom pravu obvezujuća. (Hina)