Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na grobu 200.000 ljudi

Godišnjica ubojstva Benazir Bhutto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine tisuća pristaša bivše pakistanske premijerke Benazir Bhuto okupile su se u subotu u njezinu rodnom gradu kako bi obilježili godišnjicu njezina ubojstva.

Agencije javljaju kako je između 150 i 200 tisuća ljudi posjetilo njezin cvijećem prekriven grob, smješten u mauzoleju u rodnom selu Garhi Khuda Bakhshu. Mnogi od njih nisu skrivali emocije, lupali se u prsa i plakali. Mjere sigurnosti oko sela su iznimne. Godišnjica atentata koji je šokiralo svijet i izazvalo višednevne unutarnje nemire odvija se u vrijeme još jedne krize kroz koju prolazi Pakistan. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stranka Benazir Bhutto na čelo parlamenta nominirala ženu Slika nije dostupna Odbačena optužnica protiv supruga Benazir Bhutto

>> Benazir Bhutto odlikovanje UN-a za ljudska prava

>> Video: Ubojica koji je pucao na Bhutto

>> Bhutto umrla od udarca glavom o krov automobila

Napetosti s Indijom porasle su nakon prošlomjesečnih terorističkih napada u Mumbaiu koji su potaknuli bojazan od izbijanja sukoba između dviju susjednih nuklearnih sila. Bhuto stara 54 godine, premijerka u dva mandata (1988-1990, 1993-1996) ubijena je u atentatu u gradu Rawalpindiu tijekom predizbornog skupa, samo dva mjeseca nakon povratka u zemlju nakon višegodišnjeg egzila.

Njezina Pakistanska narodna stranka (PPP) u veljači je osvojila izbore i na čelu je koalicijske vlade, a suprug Asif Ali Zardari postao je predsjednik države. Zardari je u izjavi u povodu obljetnice naveo da je napad na njegovu suprugu bio napad na državu, s ciljem da se ometu napori za uspostavom demokracije i borba protiv terorizma.

'Tirani i ubojice ubili su nju, ali nikada neće ubiti njezine ideje koje su inspirirale generaciju za uzvišene ciljeve', rekao je. Godinu dana nakon atentata na Bhutto ostala su neriješena brojna pitanja. Istrage pakistanske vlade, britanske policije i CIA-e optužuju militante povezane s al Qaedom za ubojstvo Bhutto, čvrste zagovornice američke kampanje protiv islamističkog militarizma. No, brojni pristaše ubijene premijerke nezadovoljni su tim istragama i zbunjeni zbog toga što vlada pod vodstvom PPP-a nije slučaj dovela do kraja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene