Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelci u ponedjeljak nizom događaja obilježavaju Dan sjećanja na žrtve i heroje holokausta, genocida počinjenog nad židovskim narodom tijekom Drugog svjetskog rata kada su nacisti ubili oko šest milijuna pripadnika toga naroda.


Izraelski premijer Ehud Olmert u nedjelju navečer se, tijekom službene ceremonije obilježavanja Jom Hašoe u memorijalnom centru Jad Vašem u Jeruzalemu posebno obratio svima onima u svijetu koji još nisu izvukli lekciju iz tragičnih događaja.

Vezani članci Uz Dan Holokausta (Foto: Hina/Ivo Lučić) - 1 Zagrebačka tinejdžerica preživjela je najzloglasniji nacistički logor, u kojem je zvjerski ubijeno više od milijun ljudi Slika nije dostupna Ratni zapovjednik Škabrnje: 'Prvi put neću govoriti za govornicom jer mi to nije dopušteno'

Diljem zemlje u ponedjeljak u deset sati po lokalnom vremenu oglasile su se sirene, a Izraelci su dvjema minutama šutnje odali počast svim žrtvama holokausta. Središnja ceremonija održava se u Jad Vašemu.

Jom Hašoa obilježava se 27. nisana po židovskome kalendaru, na dan ustanka u Varšavskom getu, a u Izraelu se obilježava od 1959. godine, odlukom izraelskog parlamenta.

Članovi izraelskog parlamenta Knesseta čitat će imena žrtava
stradalih tijekom holokausta. Ovim običajem, ponavljanjem imena svake osobe želi se upozoriti da je svatko od šest milijuna stradalih imao svoju osobnosti i vlastitu sudbinu.

Izraelski ministar za umirovljenike 80-godišnji Rafi Eitan, bivši
agent Mosada koji je 1960. u Argentini locirao i uhitio nacističkog zapovjednika Adolfa Eichmana, poslijepodne će u Mimohodu živih koji se već tradicionalno održava u poljskim logorima smrti Auschwitz i Birkenau, predstavljati izraelsku vladu. U mimohodu će sudjelovati nekoliko tisuća osoba koji će simbolično pješice prijeći udaljenost od bivšeg nacističkog logora Auschwitzu do onoga u Birkenau (oko 3 km), gdje su se nalazile plinske komore i peći u kojima su spaljivali zarobljenike.

Prema podacima kojima raspolažu povjesničari, u razdoblju od 1940. do 1945. u spomenutim je logorima smrti nestalo 1,1 milijuna muškaraca, žena i djece, uglavnom Židova iz raznih dijelova Europe pod tadašnjom nacističkom vlašću.