Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan službe i sjećanja

VIDEO: 11. rujna 2001. - Dan koji je šokirao svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U SAD-u se obilježava osma obljetnica tragičnih događaja od 11. rujna 2001., kada je u terorističkim napadima Al Qaide ubijeno gotovo 3.000 ljudi.

Ovogodišnja obljetnica obilježava se na novi način, kao Nacionalni dan službe i sjećanja, na koji će građani sudjelovati u brojnim projektima pomoći susjedima i zajednici, u svih 50 saveznih država. Pridonoseći donacijama i vlastitim radom, Amerikanci će sudjelovati u prikupljanju hrane za siromašne, popravcima u susjedstvu, čišćenju parkova i plaža, pripremama za prirodne katastrofe, slanju paketa i pisama vojnicima na ratištu, te sličnim aktivnostima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pad United Flighta 93 Dosad neviđena snimka napada 11. rujna Slika nije dostupna Dan koji je zapanjio svijet Napad na WTC: 9. godina od događaja koji je promijenio svijet

'Ove godine će po prvi puta SAD obilježiti sjećanje na 11. rujna kao Nacionalni dan službe i sjećanja. Prije osam godina, tragični događaji toga utorka ujutro nadahnuli su Amerikance da se okupe u dojmljivom duhu jedinstva i suosjećanja', istakli su u prigodnom priopćenju Bijele kuće Barack i Michelle Obama. 'U tome istome duhu, pozivamo sve Amerikance da se pridruže službi 11. rujna i odaju počast herojima tog mračnog dana, kao i hrabrim muškarcima i ženama u vojnim odorama, koji nastavljaju štititi našu zemlju u inozemstvu i kod kuće', dodao je predsjednički par.

Više od 250 tisuća prilika za volontere i 2.200 opisa službi postavljeno je na web stranicu Serve.gov, koju je otvorila vladina Korporacija za nacionalnu i općinsku službu, nudeći građanima brojne mogućnosti angažiranja na današnji dan. U Bijeloj kući bit će održana minuta šutnje, a predsjednik Barack Obama sudjelovat će na svečanom obilježavanju obljetnice kod spomenika za 184 stradala u udaru otetog putničkog zrakoplova na Pentagon, gdje će održati govor. Obama i ministar obrane Robert Gates položit će vijence i susresti se s obiteljima žrtava.

'Predsjednik će govoriti o značenju toga dana i žrtvovanju tisuća, ne samo u Pentagonu, već i u Pennsylvaniji, te svakako u New Yorku', najavio je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs. U Washingtonu će više od 2.000 dobrovoljaca sudjelovati u više od 65 projekata pomoći zajednici, uključujući i projekte za Medicinski centar za ratne veterane. Potpredsjednik SAD Joe Biden sudjelovat će na svečanom odavanju počasti žrtvama u New Yorku, na tzv. Nultoj točki, mjestu rušenja tornjeva blizanaca Svjetskog trgovinskog centra (WTC), u koje su udarila dva oteta zrakoplova.

Poginulo 2 700 ljudi

Planirano je da građani New Yorka održe četiri minute šutnje, dva puta u trenutku kada su zrakoplovi udarili u tornjeve WTC-a i dva puta kada su se tornjevi srušili, pri čemu je poginulo gotovo 2.700 ljudi. Newyorčani će također sudjelovati u desecima volonterskih projekata, uključujući i čišćenje Central Parka koji je nedavno pogodio uragan, i odavanje počasti žrtvama i vatrogascima-herojima koji su poginuli u tornjevima WTC-a. Kraj Shanksvillea, u Pennsylvaniji, gdje se srušio oteti zrakoplov United Airlinesa na letu 93, s kojim su otmičari namjeravali udariti u zgradu američkog Kongresa na Capitol Hillu, glavni govor će održati bivši državni tajnik Colin Powell.

U 10:30 sati, po lokalnom vremenu, kad se zrakoplov srušio, biti će pročitana imena 40 putnika i članova posade, uz zvonjavu zvona. Službene državna komisija za 11. rujna, utvrdila je da su otmičari Al Kaide namjerno srušili zrakoplov u Pennsylvaniji kada su putnici pokušali preuzeti nadzor u kokpitu. Samoubilačke napade na SAD 11. rujna 2001., sa četiri oteta putnička zrakoplova izvelo je 19 pripadnika terorističke mreže Al Kaida, pod vodstvom Osame bin Ladena. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene