Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U fokusu Afganistan i Pakistan

Obama postavio poraz Al-Kaide kao glavni cilj u Afganistanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama u petak je otkrio novu ratnu strategiju u Afganistanu kojoj je glavni cilj potpuno ukloniti Al-Kaidu iz te zemlje i iz susjednog Pakistana u kojima ona, po njegovim riječima, planira nove napade na SAD.

Obama je najavio kako će američke snage u Afganistanu prebaciti naglasak misije na obuku i širenje afganistanske vojske kako bi mogla preuzeti vodstvo u stvaranju sigurnosti u zemlji i omogućila povratak kući američkim vojnicima. 'Stanje je sve opasnije', rekao je Obama u govoru kojim je pokušao Amerikancima objasniti zašto pojačava američka vojnu i civilnu uključenost u rat koji traje sedam godina i širi fokus i na Pakistan. 'Svijet si ne može priuštiti cijenu koju će morati platiti ako kaos ponovno zavlada u Afganistanu i ako Al-Kaida nesmetano djeluje', rekao je Obama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana Ilustracija Uzrok nesreće nije poznat Tragedija u Afganistanu: Pao zrakoplov koji je letio za Moskvu

'Poraziti Al-Kaidu'

Naglasio je kako njegova nova vojna strategija za Afganistan ima 'jedan usredotočeni cilj' - poremetiti, razgraditi i u konačnici poraziti Al-Kaidu u Pakistanu i Afganistanu. Mnoge obavještajne procjene, po njegovim riječima, upozoravaju kako Al-Kaida iz sigurnosti planinskih graničnih područja u Pakistanu aktivno planira napade na SAD. Analitičari kažu da će uspjeh njegove politike u Afganistanu, ili njegov izostanak, vjerojatno pridonijeti ocjeni Obame kao predsjednika, iako će središnja tema njegova mandata biti rješavanje američke gospodarske krize.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene