Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama u petak je otkrio novu ratnu strategiju u Afganistanu kojoj je glavni cilj potpuno ukloniti Al-Kaidu iz te zemlje i iz susjednog Pakistana u kojima ona, po njegovim riječima, planira nove napade na SAD.


Obama je najavio kako će američke snage u Afganistanu prebaciti naglasak misije na obuku i širenje afganistanske vojske kako bi mogla preuzeti vodstvo u stvaranju sigurnosti u zemlji i omogućila povratak kući američkim vojnicima. 'Stanje je sve opasnije', rekao je Obama u govoru kojim je pokušao Amerikancima objasniti zašto pojačava američka vojnu i civilnu uključenost u rat koji traje sedam godina i širi fokus i na Pakistan. 'Svijet si ne može priuštiti cijenu koju će morati platiti ako kaos ponovno zavlada u Afganistanu i ako Al-Kaida nesmetano djeluje', rekao je Obama.

'Poraziti Al-Kaidu'

Naglasio je kako njegova nova vojna strategija za Afganistan ima 'jedan usredotočeni cilj' - poremetiti, razgraditi i u konačnici poraziti Al-Kaidu u Pakistanu i Afganistanu. Mnoge obavještajne procjene, po njegovim riječima, upozoravaju kako Al-Kaida iz sigurnosti planinskih graničnih područja u Pakistanu aktivno planira napade na SAD. Analitičari kažu da će uspjeh njegove politike u Afganistanu, ili njegov izostanak, vjerojatno pridonijeti ocjeni Obame kao predsjednika, iako će središnja tema njegova mandata biti rješavanje američke gospodarske krize.

Vezani članci Migranti, ilustracija Nestala kraj Slunja: Policija od kraja kolovoza traži djevojčicu (11) iz Afganistana Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović na Plesu je dočekao hrvatske vojnike koji su se vratili iz Afganistana - 4 Hrvatski vojnici vratili se iz Afganistana, Milanović poručio: "Ovo je bila jako opasna misija i neće se skoro ponoviti"