Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Netanyahu o gospodarima sudbine

Obama: Podržavamo Izrael, ali još ima vremena za diplomaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak Baracku Obami da će Izrael i dalje biti 'gospodar svoje sudbine' pred iranskom prijetnjom, a američki predsjednik je pak ocijenio da je diplomatsko rješenje još moguće s Teheranom.

Dvojica čelnika su u Bijeloj kući razgovarala o osjetljivu pitanju iranskog nuklearnog programa, pošto je židovska država zadnjih tjedana prijetila da će jednostrano napasti Iran kako bi ga spriječila da ostvari nepovratan napredak u proizvodnji atomskog oružja. 'Izrael uvijek mora biti kadar da se sam obrani od svake prijetnje', rekao je Netanyahu u kratkom govoru pred kamerama u Ovalnom uredu, netom prije početka razgovora s američkim predsjednikom s kojim nije uvijek bio u najboljim odnosima.

'Moja glavna dužnost, kao izraelskog premijera, je paziti da Izrael i ubuduće bude gospodar svoje sudbine', kazao je Netanyahu, zahvalivši Obami što je podupro pravo Izraela na obranu. Veze 'naših dviju zemalja su čvrste', istaknuo je Obama, opetujući jamstva Izraelu koja je iznio dan ranije u govoru pred moćnom proizraelskom organizacijom AIPAC-om. 'Naše zauzimanje za izraelsku sigurnost je čvrsto poput stijene', istaknuo je.

'Svi znamo da je s izraelskog gledišta neprihvatljivo da postoji zemlja s atomskim oružjem koja poziva na uništenje Izraela', dodao je američki predsjednik. 'Pridržavam si sve opcije... kao što sam rekao jučer u svom govoru kada sam kazao da su sve opcije na stolu i upravo sam to htio reći.' Obama je ipak još jednom podsjetio da diplomaciji treba pružiti još jednu priliku u Iranu. 'Mislimo da postoji još jedna prilika za diplomatsko rješavanje tog pitanja', rekao je Obama koji drži da Iran, koji ističe mirnodopsku narav svog programa, još nije počeo proizvoditi atomsko oružje.

Kako navode izraelski analitičari, Netanyahu se uoči puta nadao da će od Obame dobiti obećanje o američkoj vojnoj operaciji protiv Irana ili barem prešutno odobrenje za izraelski napad. Obama i Netanyahu su se zadnji put susreli na zasjedanju Glavne skupštine UN-a u rujnu 2011. Četiri mjeseca prije toga, izraelski čelnik je dao pljusku svom savezniku kada je pred novinarima u Ovalnom uredu odbio njegov poziv na uspostavu palestinske države u granicama iz 1967. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije u porastu Iran zaprijetio: ''Nećemo oklijevati s odgovorom'' Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene