Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće biti jeftino

ZATVARA SE 'ZATVOR KOJI SVIJET OSUĐUJE' Osumnjičenici za terorizam bit će premješteni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako bi zatvaranje Guantanama trebalo uštedjeti milijune dolara godišnje, njegovo zatvaranje, odnosno preseljenje, neće biti nimalo jeftino.

Američki predsjednik Barack Obama danas je iz Bijele Kuće u američki kongres uputio plan za zatvaranje kontroverznog zatvora u Guanatanamu koji je tijekom cijelog svoj boravka u Bijeloj kući naglašavao kao jedan od porioriteta svoje administracije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Usvojili rezoluciju Poziv američkog Kongresa Obami: Pošalji oružje u Ukrajinu Slika nije dostupna Obama je zabrinut VIDEO Netanyahu u Kongresu: Ovacije republikanaca, 'suze' demokrata

Sad kad je pri kraju s mandatom, Obama kaže kako ovaj problem ne želi ostaviti sljedećem američkom predsjedniku. 91 zatvorenik, koliko ih je sada u zatvoru Guantanamo bit će preseljen ili u SAD ili u njihove matične zemlje.

Iz Pentagona se doznaju četiri ključne točke ovog plana:

- transfer 35 zatvorenika u inozemstvo
- povremene provjere zatvorenika ne bi li se utvrdilo je li njihovo zatvaranje i dalje nužno
- korištenje zakonskih alata za ostale zatvorenike
- suradnja s Kongresom kako bi se pronašle lokacije unutar SAD na koje bi se moglo preseliti zatvorenike koji neće biti transferirani u svoje zemlje

Plan spominje 13 mogućih američkih zatvora kamo bi se premjestili osumnjičeni za terorizam, rekao je američki dužnosnik.

Njegov će prijedlog najvjerojatnije naići na protivljenje u Kongresu, gdje ga žestoko kritizira velik broj njegovih republikanskih protivnika.

Smještaj zatvorenika na američkom tlu - umjesto u Guantanamu - omogućit će uštedu od 65 do 85 milijuna dolara na godinu, dodao je neimenovani dužnosnik. No trošak premještaja neće biti malen i kretat će se od 290 do 475 milijuna dolara.

Trenutačno je 91 zatvorenik u tom zatvoru u kojem ih je 2003. bilo 700. Od tog broja, 35 zatvorenika će se sljedećih mjeseci premjestiti iz Guantanama u druge zemlje, pa ih ondje ostaje manje od 60, dodaje isti izvor.

Obama je još u svojoj kampanji 2008. obećao da će zatvoriti Guantanamo, ocijenivši kako je nelogično da se "sačuva zatvor koji svijet osuđuje, a teroristi koriste za promidžbu i vrbovanje novih terorista'.

No kada je došao u Ovalni ured, američki predsjednik je upao u pravnu i političku zbrku i u zadnjih sedam godina nije uspio ostvariti pomak na tom polju. (Hina/TV)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene