Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u zloglasnom zatvoru

14 GODINA PAKLA 'Taj zvuk je odzvanjao dok su se približavali. To je zvuk nadolazećeg bola'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanac saudijskog podrijetla Shaker Aamer (48) u zloglasnom Guantanamu proveo je punih 14 godina. Pušten je na slobodu u listopadu.

U svom prvom televizijskom intervjuu za BBC Shaker Aamer zatvor u američkoj bazi na Kubi usporedio je sa Azkabanom, izmišljenim zatvorom iz romana o čarobnjaku Harry Potteru, poznat po tome što većina onih koji u njega uđu umre od očaja.

'Glavni cilj Guantanama je psihički ubiti zatvorenike, da izgube sve osjećaje', rekao je Aamer prisjećajući se kako su mu oni koji su ga ispitivali kazali da drže njegovu obitelj te da će mu silovati kćer ako ne progovori, prenosi Independent.



Opisujući život u zatvoru, Aamer je kazao: 'Najbliže što mi pada na pamet je priča o Harryju Potteru. Tamo postoji mjesto koje se zove Azkaban. Tamo nema veselja, tamo iz vas 'isisaju' sve osjećaje. Tako sam se i ja osjećao. Željeli su me lišiti svega, svih.'

U drugom intervjuu za Daily Mail bivši zatvorenik Guantanama kazao je kako se prestravi svaki put kad čuje zvuk vojničkih čizama.

'Taj zvuk je odzvanjao dok su se približavali mojoj ćeliji. To je zvuk nadolazećeg bola', rekao je.

'Ušli bi u ćeliju i uzviknuli: '239! (to je bio moj identifikacijski broj). Legni na pod, licem prema dolje, i ne opiri se!'' Naravno, nisam mogao leći jer je ćelija bila premala. Čak i kad sam pokušavao, glava mi je bila točno iznad WC-a. Onda bi me pritisnuli svojim metalnim štapovima. Mislio sam da će mi puknuti kičma. Privezali bi mi zglobove ruku za članke na nogama i gledali me kako se koprcam od bola. Bilo je stravično', opisao je Aamer dodajući da su mučenja snimana te bi ga kasnije prisiljavali da sve gleda iznova i iznova, da vidi kako ga ponižavaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi intervju medijima Napadi 11. rujna: Majka jednog samoubojice tvrdi da joj je sin živ u Guantanamu Slika nije dostupna Peta obljetnica CIA 'UŽIVO' Kako je izgledala likvidacija Osame bin Ladena

Shaker Aamer završio je u Guantanamu nakon što su ga Amerikanci uhvatili u Afganistanu 2001. godine. Priznao je da je bio član Al-Kaide i da nikad nije sreo Osamu bin Ladena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene