Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imenovanje izazvalo polemike

Obama imenovao prvu Hispanomerikanku u Vrhovni sud

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sutkinju saveznoga prizivnog suda u New Yorku Portorikanku Soniu Sotomayor američki predsjednik Barack Obama je imenovao kandidaticom za vrhovni sud, kao prvoga hispanoameričkog suca u povijesti toga najvišeg pravosudnog tijela u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sotomayor je 'žena koja nadahnjuje i koja će biti sjajan sudac', kazao je Obama objavivši svoju odluku u Bijeloj kući. Tijekom 30-godišnje karijere radila je u svim vidovima pravosuđa - kao tužiteljica, odvjetnica, sutkinja okružnog i prizivnog suda, i donijet će dragocjeno iskustvo u vrhovni sud, istaknuo je Obama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vjetar u leđa Kći Ane Lovrin ima dobre gene? Slika nije dostupna Vrhovni sud smanjio kaznu bivšoj sutkinji Rovišnjak

'Sotomayor donosi više raznovrsna iskustva u vrhovni sud nego i jedan od sadašnjih sudaca u trenutku kad je imenovan', dodao je američki predsjednik i sam po struci pravnik i negdašnji profesor ustavnog prava. Potvrdi li Senat njezino imenovanje, 54-godišnja Sotomayor, koja treba zamijeniti suca Davida Soutera nakon skora umirovljenja, postat će treća žena u povijesti vrhovnog suda i prvi sudac hispanoameričkog podrijetla.

Od 111 sudaca, 107 je bilo bijelih muškaraca

Da je njezino imenovanje još jedan detalj na 'novom licu Amerike' koje iscrtava Obamina administracija, svjedoči i podatak da su od 111 sudaca vrhovnog suda u njegovoj povijesti 107 bili bijeli muškarci. Obama je istaknuo da Sotomayor ima dvostranačku potporu za svoj sudački rad, jer je prvi put za sutkinju u New Yorku imenovao republikanski predsjednik George H. W. Bush 1992., a drugi put demokrat Bill Clinton 1998. Također je spomenuo njezin nadahnjujući životni put, od odrastanja u siromašnom Bronxu, rana gubitka oca, juvenilnog dijabetesa, do studija na vrhunskim sveučilištima Princetonu i Yaleu, te vrlo uspješne pravne karijere. Obama, kao velik ljubitelj baseballa, nije propustio spomenuti i njezin najpoznatiji pravorijek iz 1995., kojim je riješila dug štrajk u profesionalnoj baseballskoj ligi u korist igrača, 'spasivši' najomiljeniji američki šport.

Sotomayor je kazala kako je 'duboko dirnuta' te da s 'najvećom smjernošću' prima imenovanje u vrhovni sud. Izrazila je zahvalnost obitelji i prijateljima koji su je vodili i podupirali kroz život i pomogli da ostvari snove. 'Ja stojim na ramenima bezbroj ljudi. No postoji jedna osoba koja je moje životno nadahnuće - ta je osoba moja majka', rekla je Sotomayor u Bijeloj kući, gdje je na objavi imenovanja bila njezina majka i druga rodbina.

Oporbeni republikanci najavili su da će se odlučno suprotstaviti imenovanju liberalnog kandidata u vrhovni sud, za kakva slovi Sotomayor, te kandidata kojeg će Obama izabrati po kriteriju spola ili rase, što mu politički odgovara, a ne po pravnoj izvrsnosti. Konzervativci su kritizirali Sotomayor jer je vodila jedan slučaj s istaknutim rasnim obilježjima, koji je sada pred vrhovnim sudom. Sotomayor je poduprla New Haven, u Connecticutu, pošto je taj grad otkazao promaknuća u vatrogasnoj službi, jer nijedan crnac na testiranju nije postigao rezulat potreban za promaknuće.

Osim pravosudne karijere Sonia Sotomayor predavala je i na pravnim fakultetima sveučilišta New York i Columbia. Očekuje se da će nakon dva senatska saslušanja u srpnju njezino imenovanje za jednog od devet sudaca vrhovnog suda, koji imaju doživotne mandate, biti potvrđeno prije ljetne sudske stanke.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene