Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija i SAD radit će na novom sporazumu o smanjenju broja nuklearnih bojnih glava, objavili su u srijedu predsjednici Dmitrij Medvedev i Barack Obama, ispunjavajući tako obećanje da će obnoviti veze dviju država.


U zajedničkom priopćenju izjavili su da pregovarači prvo izvješće podnesu do srpnja kad Obama bude sudjelovao na susretu na vrhu u Moskvi. 'Proteklih godina bilo je napetosti i odnosi dviju zemalja pošli su krivim smjerom', rekao je Medvedev novinarima. 'To nije bilo ni u interesu SAD-a, Rusije i svjetske sigurnosti. Dogovorili smo se da ćemo otvoriti novu stranicu u našim odnosima, preurediti ih i zajedno preuzeti odgovornost za stanje u svijetu', dodao je ruski predsjednik.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Bolji odnosi s Hrvatskom uspjeh su slovenske diplomacije' Slika nije dostupna Nova razina odnosa SAD-a i Rusije: Gospodarsko partnerstvo

Obama je dodao da je s Medvedevom otvorio 'koristan dijalog' o više pitanja, od širenja nuklearnog oružja, borbe protiv terorizma i gospodarske stabilnosti. Dvojica čelnika prvi su se put sastala u Londonu na rubu summita G20 o svjetskoj gospodarskoj krizi. Potvrdili su otprije poznate razlike u stajalištima o rusko-gruzijskom ratu i američkom planu o postavljanju raketnog štita u istočnoj Europi, što Rusija smatra prijetnjom svojoj sigurnosti.

Ta su neslaganja zaoštrila odnose SAD-a i Rusije, no obje su se zemlje zauzele za njihovo prevladavanje čemu bi trebao pomoći i novi sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju