Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama zatražit će od Kongresa dodatnih 83.4 milijarde dolara za financiranje ratova u Iraku i Afganistanu do kraja rujna, čime bi se u ovoj proračunskoj godini za te namjene izdvojilo oko 150 milijardi dolara, objavili su demokratski kongresni izvori.


Oko 75 milijardi dolara išlo bi za vojne operacije, a ostatak za diplomatske programe i pomoć u razvoju, kazali su demokratski izvori, prenose američke TV mreže. Dodatna sredstva 'potrebna su kako bi se financirala nova strategija u Afganistanu i proces u Iraku koji će voditi do smanjenja svih naših borbenih postrojbi', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Ratovi od 800 milijardi dolara

Vezani članci Vojnik prebacio bebu preko bodljikave žice u Afganistanu Sjećate li se bebe koju su vojnici podizali preko bodljikave žice u Kabulu? Pogledajte gdje je danas Talibani ponovno objesili kriminalce na trgu - 1 Talibani i okrutna "pravda": Tijela trojice kriminalaca objesili na bagerima

Od stupanja na dužnost u siječnju, Obama je objavio planove za povlačenje snaga iz Iraka i jačanje američkog kontingenta u Afganistanu, gdje se američke postrojbe bore s Talibanima i Al-Kaidom od 2001. Nova sredstva približit će cijenu dvaju ratova brojci od 800 milijardi dolara, prema podacima Odbora za odobravanje sredstava Predstavničkog doma Kongresa.

Većina tog novca potrošena je u Iraku, gdje je razmještena većina američkih snaga i gdje se, prema procjenama Pentagona, do listopada 2008. trošilo oko 10 milijardi dolara mjesečno. U ožujku je Obama objavio da SAD planira povući većinu od sadašnjih 142.000 svojih vojnika iz Iraka do kolovoza 2010., dok bi od 35 do 50 tisuća američkih vojnika ostalo do 31. prosinca 2011. U Afganistanu, Obama je naložio upućivanje pojačanja od 17.000 vojnika za borbu s Talibanima i 4.000 za obuku afganistanskih snaga.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju