Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka administracija u utorak je izvijestila da će se žaliti Vrhovnome sudu nakon što je niži sud blokirao njezine pokušaje da zaštiti milijune ilegalnih imigranata od deportacije.


Prizivni sud u New Orleansu potvrdio je odluku nižeg suda kojom se blokira primjena izvršne uredbe što ju je Obama potpisao prošle godine.

Vezani članci Smiljana Srnec u sudnici (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) - 8 Smiljana Srnec ostaje iza rešetaka, Vrhovni sud odbio žalbu na produljenje istražnog zatvora Vrhovni sud Republike Hrvatske (Foto: Željko Lukunić/PIXSELL) Otac koji je djecu bacio s balkona tražio da mu se ukine pritvor. Tvrdio je da nema opasnosti da ponovi zločin

Ministarstvo pravosuđa objavilo je da kani uložiti žalbu na tu presudu. "Ministarstvo pravosuđa i dalje će poduzimati korake za rješavanje imigracijskih parnica što je brže moguće kako bi se ministarstvu unutarnjih poslova dala veća odgovornost u našem imigracijskom sustavu na način da se najprije isele najteži prijestupnici, a ne ljudi koji niz godina žive u SAD-u i ondje podižu svoju djecu - američke državljane", kazao je glasnogovornik Patrick Rodenbush.

Niži sud je u veljači ustvrdio da Teksas, jedna od 26 država koje žele blokirati Obaminu politiku, ima zakonski utemeljene argumente kada tvrdi da Obamina izvršna uredba "uvodi pravo, a da pritom nije zadovoljila proceduru" koju nalažu američki zakoni.

Obaminom izvršnom uredbom, čiju je primjenu Bijela kuća odgodila odredivši da se počne primjenjivati nakon izbora za Kongres u studenome 2014., predviđeno je sprečavanje deportacija i odobrava se izdavanje radnih dozvola stanovništvu bez dokumenata čija su djeca rođena na teritoriju Sjedinjenih Država.

Obama je tada objasnio da je taj potez potrebno provesti jer je Kongres propustio unijeti reforme u američki imigracijski sustav.

Bijela kuća i dalje smatra da je zakonski opravdano da američki predsjednik ima ovlast primjenjivati imigracijske zakone. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook