Prošlogodišnje odavanje počasti žrtvama bleiburške tragedije (Foto: Jurica Galoic/Pixsell)
Prošlogodišnje odavanje počasti žrtvama bleiburške tragedije (Foto: Jurica Galoic/Pixsell)

Zabrana 13 zastava i simbola, među kojima se nalaze i ustaška obilježja, od 1. ožujka stupa na snagu u Austriji. Kazna za kršenje te zabrane bit će drakonska i iznositi između 4000 i 10.000 eura.


Nakon što je krajem 2018. godine austrijski parlament usvojio izmjene zakona kojima se proširuje lista zabranjenih simbola, i koje obuhvaćaju i ustaška obilježja, one stupaju na snagu od 1. ožujka 2019. nadalje, piše austrijski portal Krone.

Vezani članci Arheološko nalazište (Arhiva: Filip Brala/PIXSELL) Najvažnije arheološko otkriće novije hrvatske povijesti: Konzervatori u Vrbniku pronašli austrijsku tvrđavu iz 19. stoljeća Snijeg je zatrpao Austriju (Foto: AFP) - 2 Arktički val dolazi nad središnju Europu: U zatrpanoj Austriji i Njemačkoj past će još snijega

Tim izmjenama zakona, u koje su na listu zabranjenih simbola dodani simboli Muslimanske braće, Sivih vukova, Radničke partije Kurdistana, Hamasa, vojnog krila Hezbollaha te ustaških obilježja, predviđena kazna za njihovo kršenje iznosi između 4000 i 10.000 eura. Visina kazne ovisi o tome je li osoba prekršila zabranu jedanput ili ju je ponovila više puta.

Podsjetimo, zabranom ustaških simbola Austrija želi djelovati protiv veličanja fašizma koji se redovno odvija na komemoraciji u Bleiburgu, gdje se svake godine okupljaju desničarski ekstremisti koji su do sada, bez kazni, koristili simbole "krvave prošlosti Nezavisne Države Hrvatske".

Zakon predviđa zabranu simbola i obilježja svih organizacija bliskih zabranjenim grupacijama, kao i općenito grupacija koje je Europska unija ocijenila kao terorističke.