Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon stupa na snagu

Nulta stopa tolerancije: Od 1. ožujka za nošenje ustaških obilježja u Austriji moguća je kazna i do 10.000 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zabrana 13 zastava i simbola, među kojima se nalaze i ustaška obilježja, od 1. ožujka stupa na snagu u Austriji. Kazna za kršenje te zabrane bit će drakonska i iznositi između 4000 i 10.000 eura.

Nakon što je krajem 2018. godine austrijski parlament usvojio izmjene zakona kojima se proširuje lista zabranjenih simbola, i koje obuhvaćaju i ustaška obilježja, one stupaju na snagu od 1. ožujka 2019. nadalje, piše austrijski portal Krone.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Komemoracija u Bleiburgu (Foto: Pixell) Protiv veličanja fašizma Austrija zabranjuje ustaške simbole, kazne i do 10.000 eura

Tim izmjenama zakona, u koje su na listu zabranjenih simbola dodani simboli Muslimanske braće, Sivih vukova, Radničke partije Kurdistana, Hamasa, vojnog krila Hezbollaha te ustaških obilježja, predviđena kazna za njihovo kršenje iznosi između 4000 i 10.000 eura. Visina kazne ovisi o tome je li osoba prekršila zabranu jedanput ili ju je ponovila više puta.

Podsjetimo, zabranom ustaških simbola Austrija želi djelovati protiv veličanja fašizma koji se redovno odvija na komemoraciji u Bleiburgu, gdje se svake godine okupljaju desničarski ekstremisti koji su do sada, bez kazni, koristili simbole "krvave prošlosti Nezavisne Države Hrvatske".

Zakon predviđa zabranu simbola i obilježja svih organizacija bliskih zabranjenim grupacijama, kao i općenito grupacija koje je Europska unija ocijenila kao terorističke.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene