Austrijska vlada usvojila je u srijedu izmjenu zakona kojom se proširuje lista zabranjenih simbola, a koja obuhvaća i ustaška obilježja.

Galerija


Tako su se simboli ustaškog pokreta i NDH našli uz simbole terorističkih organizacija ISIL-a i Al Qaide te još nekih organizacija, ponajviše iz islamskih zemalja, čiji su ciljevi u suprotnosti s temeljnim vrijednostima Austrije – stoji u obrazloženju, prenosi Al Jazeera.

Vezani članci Evo Morales (Foto: AFP) Bolivija donijela novi zakon o izborima koji brani Moralesu da se ponovno kandidira Austriju pogodilo veliko nevrijeme (Foto: AFP) - 2 Muškarac poginuo u odronu koji je uništio njegovu kuću - "Zakopalo ga je blato..."

U izmjenama zakona koje sljedećeg vikenda trebaju biti usvojene u parlamentu nalaze se simboli Muslimanske braće, Sivih vukova, Radničke partije Kurdistana, Hamasa, vojnog krila Hezbollaha te ustaška obilježja.

Zabranom ustaških simbola Austrija želi djelovati protiv veličanja fašizma koji se redovno odvija na komemoraciji u Bleiburgu, gdje se svake godine okupljaju desničarski ekstremisti koji su do sada, bez kazni, koristili simbole "krvave prošlosti Nezavisne Države Hrvatske".

Zakon predviđa zabranu simbola i obilježja svih organizacija bliskih zabranjenim grupacijama, kao i općenito grupacija koje je Europska unija ocijenila kao terorističke.

Ti se simboli prema novom zakonu neće smjeti pokazivati, nositi ili širiti. Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. ožujka iduće godine, a kazna za nepoštivanje bit će do 10.000 eura, što je mnogo više nego za širenje i korištenje nacističkih simbola, za što je najviša kazna 4000 eura.