Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanovnici Pekinga opasno su u subotu zagadili zrak slaveći kinesku Novu godinu vatrometima, prenosi dpa.


Nova godina u Kini se tradicionalno slavi vatrometima, no Peking ih je ograničio na određene dane i vrijeme, zaprijetivši strogim kaznama prijestupnicima.

Vezani članci Kim Jong-un i Xi Jinping (Foto: AFP) Glavni saveznik i trgovinski partner Kim Jong-una: Kineski predsjednik stigao u prvi službeni posjet Sjevernoj Koreji Festival vatrometa u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Pogledajte spektakularne snimke vatrometa na nebu iznad Zagreba

Unatoč tome, kvaliteta zraka značajno se pogoršala prvog dana Godine pijetla. Po podacima američkog veleposlanstva, indeks kvalitete zraka porastao je s 30 u petak poslijepodne na opasnih 724 u subotu u 2 sata ujutro, a najviša dopuštena razina po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je 25.

Do podneva u subotu pao je na 317, razinu pri kojoj ljudi mogu imati ozbiljnih zdravstvenih problema i savjetuje im se da ostanu u kućama.

Državni mediji ističu ipak da je ove godine u Pekingu bilo manje vatrometa nego prošle, navodeći kao dokaz poboljšanje indeksa kvalitete zraka za 7,6 posto.

Po pekinškim vlastima, indeks kvalitete zraka iznosio je 647 u 2 sata ujutro u subotu, 52 mikrograma manje od prošlogodišnjih 699. Prodaja pirotehnike i vatrometa smanjila je u Pekingu 4,9 posto, šestu godinu zaredom, ističe Xinhua.

Grad je u petak zabilježio 25 požara, jedan manje nego prošle godine. Gotovo 444 gradova zabranilo je vatromete, a 764 ih je ograničilo. (Hina)