Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo tromjesečje

Produljena kontrola na unutarnjim granicama Schengena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je u srijedu preporučila novo tromjesečno produljenje kontrola na unutarnjim granicama Schengena koje se provode u pet zemalja od 2015. zbog masovnog priljeva migranata.

Njemačka, Austrija, Danska, Švedska te Norveška, koja nije članica EU-a, ali je u schengenskom prostoru, dobile su odobrenje da još tri mjeseca mogu provoditi sustavne kontrole na svojim granicama, a preporuku Komisije trebaju još formalno usvojiti zemlje članice.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Preporuke državama članicama EK preporučuje mobilne provjere na državnom području umjesto na unutarnjim granicama šengena Slika nije dostupna OD 2015. DO 2019. GODINE Korak bliže Schengenu: ''Hrvatska je uspješno prošla najsveobuhvatnije i najdetaljnije evaluacije s kakvom se nije susrela niti jedna država članica EU-a''

Komisija navodi da se odobrene kontrole moraju striktno pridržavati uvjeta i biti ciljane i ograničene u mjeri u kojoj je to potrebno u pogledu učestalosti kontrola, mjesta na kojima se provode i njihova trajanja.

Slovenija je izrazila zabrinutost zbog toga što Austrija produljuje kontrole na njihovoj međusobnoj granici, a povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos je poručio da "potpuno razumije" tu zabrinutost te da je riječ o samo tri mjeseca prije povratka na redovno stanje.

Komisija je početkom svibnja prošle godine preporučila Vijeću EU-a za pet zemalja članica iznimno produljenje na razdoblje od šest mjeseci kontrola na unutarnjim granicama schengenskog prostora.

To iznimno derogiranje schengenskih pravila o slobodnom kretanju osoba odnosi se na Austriju i njezinu granicu s Mađarskom i Slovenijom, na Njemačku na granici s Austrijom, Dansku u njezinim trajektnim lukama za brodove koji pristižu iz Njemačke i na njezinoj kopnenoj granici s Njemačkom, na Švedsku i njezine luke na jugu i zapadu zemlje te Norvešku i njezine luke za trajekte iz Danske, Njemačke i Švedske.
U studenome je to produljeno na još tri mjeseca, a sada se opet produljuje što znači da se EU sve više udaljava od prije zadanog cilja da se normalno funkcioniranje Schengena upostavi do kraja 2016. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene