Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje koje pobija predrasude

Novo istraživanje o seksualnom uznemiravanju pokazalo razlike u stajalištima europskih država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje stajališta o seksualnom uznemiravanju pokazalo je da postoji široki konsenzus u zapadnim i sjevernim europskim zemljama, ali i neke iznenađujuće razlike.

Pokazivanje svojih genitalija, traženje seksualnih usluga od žena, dodirivanje ženskih stražnjica ili pokušavanje slikanja ispod ženske suknje, ponašanje je koje se svugdje smatra neprihvatljivo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Seksualno uznemiravanje "Zaključao me u stražnjem dijelu vozila hitne pomoći i seksualno napao": Medicinske sestre progovaraju o uznemiravanju koje svakodnevno prolaze Ilustracija Afera u RAF-u Bivša zaposlenica otkrila šokantne detalje zlostavljanja na poslu: "Sakrila bih se u WC kako bih izbjegla seksualno uznemiravanje šefa"

Tvrtka YouGov objavila je u četvrtak rezultate istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno 8490 ispitanika iz Britanije, Danske, Francuske, Finske, Njemačke, Norveške i Švedske.

Istraživanje je pokazalo razlike u stajalištima između muškaraca i žena te od zemlje do zemlje.

Primjerice, buljenje u ženine grudi izazvalo je različite reakcije. U Njemačkoj 73 posto muškaraca i 58 posto žena to nije smatralo seksualnim uznemiravanjem, dok je 57 posto Britanki to smatralo neprihvatljivim.

Muško pričanje viceva sa seksualnom tematikom u Finskoj se, po ocjeni oba spola, u 67 posto slučajeva smatralo uznemiravanjem, a u Francuskoj u 53 posto slučajeva. U Norveškoj je to mišljenje dijelilo 47 posto ispitanika, u Švedskoj 38 posto a tek je 17 posto Danaca to smatralo neprimjerenim.

Istraživanje je bilo u suprotnosti s nekim predrasudama o nacijama.

Francuzi koje se doživljava kao naciju sklonu koketiranju, bili su stroži prema nekim pitanjima od skandinavskih zemalja Danske, Norveške i Švedske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene