Prosvjed protiv seksualnog uznemiravnja u Francuskoj (Foto: AFP)
Prosvjed protiv seksualnog uznemiravnja u Francuskoj (Foto: AFP)

Istraživanje stajališta o seksualnom uznemiravanju pokazalo je da postoji široki konsenzus u zapadnim i sjevernim europskim zemljama, ali i neke iznenađujuće razlike.


Pokazivanje svojih genitalija, traženje seksualnih usluga od žena, dodirivanje ženskih stražnjica ili pokušavanje slikanja ispod ženske suknje, ponašanje je koje se svugdje smatra neprihvatljivo.

Tvrtka YouGov objavila je u četvrtak rezultate istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno 8490 ispitanika iz Britanije, Danske, Francuske, Finske, Njemačke, Norveške i Švedske.

Istraživanje je pokazalo razlike u stajalištima između muškaraca i žena te od zemlje do zemlje.

Primjerice, buljenje u ženine grudi izazvalo je različite reakcije. U Njemačkoj 73 posto muškaraca i 58 posto žena to nije smatralo seksualnim uznemiravanjem, dok je 57 posto Britanki to smatralo neprihvatljivim.

Muško pričanje viceva sa seksualnom tematikom u Finskoj se, po ocjeni oba spola, u 67 posto slučajeva smatralo uznemiravanjem, a u Francuskoj u 53 posto slučajeva. U Norveškoj je to mišljenje dijelilo 47 posto ispitanika, u Švedskoj 38 posto a tek je 17 posto Danaca to smatralo neprimjerenim.

Istraživanje je bilo u suprotnosti s nekim predrasudama o nacijama.

Francuzi koje se doživljava kao naciju sklonu koketiranju, bili su stroži prema nekim pitanjima od skandinavskih zemalja Danske, Norveške i Švedske. (Hina)