U Hong Kongu su izbili novi sukobi s redarstvenim snagama nakon vladine zabrane nošenja maski na prosvjedima

Galerija +0 Prosvjednici u Hong Kongu žestoko se sukobljavaju s policijom (Foto: AFP) - 4

Sukobi su izbili nakon što se čelnica mjesne uprave Carrie Lam pozvala na Pravilnik o hitnim propisima iz 1922. Godine. Uprava za tim zakonima nije posezala u zadnje 52 godine. Usto nije isključila donošenje drugih mjera bude li se situacija pogoršavala.

Vezani članci Xi Jinping (Foto: AFP) Eskalacija nasilja u Hong Kongu: Policija naoružanim prosvjednicima prijeti pravim mecima Prosvjed u Hong Kongu (Foto: AFP) - 2 Kaos na ulicama Hong Konga se nastavlja: Troje ljudi u kritičnom stanju nakon prosvjeda tijekom vikenda

Čim je zabrana proglašena, prosvjednici su započeli svoje akcije gotovo posvuda u bivšoj britanskoj koloniji. Istovremeno se na društvenim mrežama šire pozivi na prosvjede u iduća tri dana.

Velike skupine ljudi, većinom uredskih službenika, zapriječile su glavne prometnice u samom središtu poslovne četvrti a neki su trgali i palili kineske zastave.

Tijekom večeri su izbili sukobi pa je policija na mnogim mjestima upotrijebila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike. Izgrednici su preplavili ulice i palili gume, a uništavali su stanice podzemne željeznice i prokineske trgovine, zbog čega željeznice nisu ni vozile.

U četvrti Yuen Long policajac je zapucao kada je skupina prosvjednika okružila njegovo vozilo i kada mu je molotovljev koktel eksplodirao kod nogu.

"Velika skupina prosvjednika napala je policajca u civilu. Pao je na zemlju a tko god je stigao ga je udarao. U strahu za svoj život policajac je ispalio pet hitaca", priopćila je policija.

Hong Kong je od lipnja u najvećoj političkoj krizi od povratka pod upravu Pekinga 1997. i od tada su akcije gotovo svakodnevne, a sukobi policije i maskiranih prosvjednika sve silovitiji te uzrokuju sve više zabrinutosti međunarodne zajednice.

"Mislimo da će novi zakon imati učinak odvraćanja na nasilne prosvjednike i maskirane pobunjenike te pomoći policiji u njezinoj zadaći očuvanja reda", izjavila je Lam. Dodala je da ta zabrana, koja u ponoć treba stupiti na snagu i predviđa do godine dana zatvora za prekršitelje, ne znači da je na tom djelomično autonomnom teritoriju proglašeno izvanredno stanje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju