U Hong Kongu su izbili novi sukobi s redarstvenim snagama nakon vladine zabrane nošenja maski na prosvjedima

Galerija


Sukobi su izbili nakon što se čelnica mjesne uprave Carrie Lam pozvala na Pravilnik o hitnim propisima iz 1922. Godine. Uprava za tim zakonima nije posezala u zadnje 52 godine. Usto nije isključila donošenje drugih mjera bude li se situacija pogoršavala.

Vezani članci Prosvjed u Hong Kongu (Foto: AFP) - 2 Kaos na ulicama Hong Konga se nastavlja: Troje ljudi u kritičnom stanju nakon prosvjeda tijekom vikenda Nastavljaju se prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 2 Policija ponovno uzvraća suzavcem i vodenim topovima: Tisuće prosvjednika na ulicama Hong Konga unatoč zabrani

Čim je zabrana proglašena, prosvjednici su započeli svoje akcije gotovo posvuda u bivšoj britanskoj koloniji. Istovremeno se na društvenim mrežama šire pozivi na prosvjede u iduća tri dana.

Velike skupine ljudi, većinom uredskih službenika, zapriječile su glavne prometnice u samom središtu poslovne četvrti a neki su trgali i palili kineske zastave.

Tijekom večeri su izbili sukobi pa je policija na mnogim mjestima upotrijebila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike. Izgrednici su preplavili ulice i palili gume, a uništavali su stanice podzemne željeznice i prokineske trgovine, zbog čega željeznice nisu ni vozile.

U četvrti Yuen Long policajac je zapucao kada je skupina prosvjednika okružila njegovo vozilo i kada mu je molotovljev koktel eksplodirao kod nogu.

"Velika skupina prosvjednika napala je policajca u civilu. Pao je na zemlju a tko god je stigao ga je udarao. U strahu za svoj život policajac je ispalio pet hitaca", priopćila je policija.

Hong Kong je od lipnja u najvećoj političkoj krizi od povratka pod upravu Pekinga 1997. i od tada su akcije gotovo svakodnevne, a sukobi policije i maskiranih prosvjednika sve silovitiji te uzrokuju sve više zabrinutosti međunarodne zajednice.

"Mislimo da će novi zakon imati učinak odvraćanja na nasilne prosvjednike i maskirane pobunjenike te pomoći policiji u njezinoj zadaći očuvanja reda", izjavila je Lam. Dodala je da ta zabrana, koja u ponoć treba stupiti na snagu i predviđa do godine dana zatvora za prekršitelje, ne znači da je na tom djelomično autonomnom teritoriju proglašeno izvanredno stanje.