Nekoliko dana uoči najavljenog odlaska Angele Merkel u Peking ugledni hongkonški aktivisti pisali su njemačkoj kancelarki pozivajući je da se u odnosima s Pekingom vodi svojim sjećanjima na život u diktatorskoj Istočnoj Njemačkoj.

Galerija


U otvorenom pismu Merkel, objavljenom u srijedu u dnevniku Bild, aktivisti, među kojima je i voditelj prodemokratskog pokreta Demosisto Joshua Wong, ističu da bi Njemačka trebala biti oprezna u poslovnim odnosima s Kinom.

Hong Kong potresaju višemjesečni nemiri otkako je lokalna vlada najavila pokušaje olakšavanja izručenja osumnjičenih Kini, što je potez koji se doživljava kao uvod u približavanje te pluralističke autonomne regije ostatku Kine.

Nastavljaju se nasilni prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 2 Studenti i učenici bojkotom nastave pridružili se prosvjedu: U Hong Kongu prosvjednici zapalili kinesku zastavu

Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) Kaos u Hong Kongu: Gore barikade na ulicama, policija udarila na prosvjednike suzavcima i vodenim topovima

"Kancelarko Merkel, odrasli ste u Istočnoj Njemačkoj", napisao je Wong. "Iskusili ste iz prve ruke strahote diktatorskog režima. Želimo da pokažete hrabrost i odlučnost protiv autoritarnih i nepravednih režima koji su zahvatili Njemačku i Europu prije kraja hladnog rata."

"Njemačka bi trebala biti na oprezu kada posluje s Kinom jer se Kina ne pridržava međunarodnog prava i više je puta prekršila svoja obećanja", napisao je Wong u pismu koje su potpisali i Joephy Wong i Alice Yu, umjetnici iz Hong Konga koji žive u Njemačkoj. (Hina)