Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Divna gesta

A što će na ovo reći papa Franjo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Argentinski prvoligaš San Lorenzo, koji spada u "veliku petorku" argentinskog nogometa, svoj novi stadion imenovat će po svojem najpoznatijem navijaču, papi Franji.

Novi stadion bit će izgrađen u kvartu Boedo u Buenos Airesu, gdje se je nalazio stari stadion "Gasometro". Za vrijeme vojne diktature u Argentini (1976-1983), San Lorenzo je 1979. godine bio prisiljen prodati stadion "Gasometro" za sitan novac, a parcelu na kojoj se je nalazio kupio je jedan međunarodni trgovački lanac. Nakon toga, 14 godina je San Lorenzo igrao na iznajmljenom stadionu, a 1993. je, uz veliku pomoć navijača, dobio novi stadion u kvartu Flores, čiji je kapacitet 43.500 gledatelja.

Pročitajte i ovo Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično''

Taj stadion dobio je ime "Pedro Bidegain", po predsjedniku kluba iz 1929. godine. No, kod navijača je poznatiji je pod imenom "Nuevo Gasometro".

Papa Franjo: 'Vaša je zadaća učiniti svijet boljim mjestom'

Prije dvije godine navijači San Lorenza pokrenuli su inicijativu za povratak na staru lokaciju, u kvartu Boedo, a vrhunac te inicijative bio je u ožujku 2012. kada se okupilo 100.000 navijača koji su tražili povratak u Boedo.

Godinu dana kasnije kardinal Jorge Maria Bergoglio, San Lorenzov navijač od djetinjstva, postao je papa Franjo.

San Lorenzo je u travnju proslavio 106 godina postojanja (osnovan je 1908.), a spada u "veliku petorku" argentinskog nogometa, uz Independiente, Bocu Juniors, River Platu i Racing.

Bili su 15 puta prvaci Argentine, posljednji puta 2013., a u kolovozu ove godine po prvi puta su osvojili Libertadores kup, južnoameričku verziju europske Lige prvaka, nakon čega ih je u Vatkanu primio papa Franjo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene