Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Argentinski prvoligaš San Lorenzo, koji spada u "veliku petorku" argentinskog nogometa, svoj novi stadion imenovat će po svojem najpoznatijem navijaču, papi Franji.


Novi stadion bit će izgrađen u kvartu Boedo u Buenos Airesu, gdje se je nalazio stari stadion "Gasometro". Za vrijeme vojne diktature u Argentini (1976-1983), San Lorenzo je 1979. godine bio prisiljen prodati stadion "Gasometro" za sitan novac, a parcelu na kojoj se je nalazio kupio je jedan međunarodni trgovački lanac. Nakon toga, 14 godina je San Lorenzo igrao na iznajmljenom stadionu, a 1993. je, uz veliku pomoć navijača, dobio novi stadion u kvartu Flores, čiji je kapacitet 43.500 gledatelja.

Vezani članci Papa Franjo Potvrdio glasnogovornik Vatikana: Papa Franjo u bolnici, danas ide na operaciju Slika nije dostupna Papa Franjo otkrio koje je poslove radio kao mladić

Taj stadion dobio je ime "Pedro Bidegain", po predsjedniku kluba iz 1929. godine. No, kod navijača je poznatiji je pod imenom "Nuevo Gasometro".

Papa Franjo: 'Vaša je zadaća učiniti svijet boljim mjestom'

Prije dvije godine navijači San Lorenza pokrenuli su inicijativu za povratak na staru lokaciju, u kvartu Boedo, a vrhunac te inicijative bio je u ožujku 2012. kada se okupilo 100.000 navijača koji su tražili povratak u Boedo.

Godinu dana kasnije kardinal Jorge Maria Bergoglio, San Lorenzov navijač od djetinjstva, postao je papa Franjo.

San Lorenzo je u travnju proslavio 106 godina postojanja (osnovan je 1908.), a spada u "veliku petorku" argentinskog nogometa, uz Independiente, Bocu Juniors, River Platu i Racing.

Bili su 15 puta prvaci Argentine, posljednji puta 2013., a u kolovozu ove godine po prvi puta su osvojili Libertadores kup, južnoameričku verziju europske Lige prvaka, nakon čega ih je u Vatkanu primio papa Franjo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook