Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživala korupciju

Novi prosvjed na Malti nakon ubojstva novinarke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više tisuća Maltežana prosvjedovalo je u nedjelju u Sliemi, blizu La Valette tražeći pravdu dva tjedna nakon ubojstva novinarke i blogerice Daphne Caruane Galizije, koja se borila protiv korupcije.

Na poziv organizatora iz civilnog društva koji su pokrenuli veliki skup i prije tjedan dana, prosvjednici su defilirali uz more uz povike "Sramota, sramota" i "Pravda, pravda".

Pročitajte i ovo Prosvjed poljoprivrednika - 4 Ne odustaju Prosvjedi poljoprivrednika ne posustaju: "Zeleni plan se mora ukinuti, odvest će farme u bankrot" Okupljeni prosvjednici u Rusiji Opresija se nastavlja VIDEO Stotine uhićenih u prosvjedima zbog smrti Alekseja Navaljnog: Privedeni i novinari

Na prijedlog sina Daphne Caruane Galizije, ubijene 16. listopada u eksploziji bombe podmetnute pod njezin automobil, prosvjednici su nosili grane lovora, simbola snage i hrabrosti. Kao i tijekom prethodnih skupova, zahtijevali su smjene ravnatelja policije i ministra pravosuđa tražeći da imenovanja drugih ljudi na te dužnosti potvrde zastupnici dvije trećine parlamenta.

U najmanjoj državi Europske unije (430.000 stanovnika) mnogi ne vjeruju pravosudnim i policijskim dužnosnicima od kojih su neki bili na meti oštrih kritika te novinarke.

Caruana Galizia cijele prošle godine objavljivala je članke o navodima o korupciji, u koju su uključeni premijer Joseph Muscat i njegovi suradnici. Objavila je i članak da je supruga malteškog premijera Michelle dobila milijun dolara od kćeri azerbajdžanskog predsjednika preko odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, koja je registrirana u Panami i koja je postala svjetski poznata nakon objave "panamskih dokumenata".

Objavom "panamskih dokumenata" otkriven je jedan od najvećih svjetskih korupcijskih skandala u povijesti. Riječ je o internim dokumentima tvrtke Mossack Fonseca, koja je služila kao golema praonica novca.

Muscat je pozvao u pomoć agente američke savezne policije (FBI) te Interpola kao i nizozemske stručnjake. Vlada je također deblokirala milijun eura nagrade za svaku informaciju koja bi omogućila pronalaženje počinitelja ili naručitelja ubojstva.

Nakon pomnih analiza tijelo Daphne Caruane Galizije je predano obitelji i pogreb je predviđen za petak 3. studenoga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene