Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podmetnuta auto-bomba

Sin ubijene malteške novinarke: "Čuo sam snažnu eksploziju, odmah sam znao da je mrtva..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće Maltežana jučer su izašle na ulice kako bi pozvale na jedinstvo nakon ubojstva novinarke Daphne Caruana Galizie koja je istraživala korupciju.

Galizia je bila autorica iznimno popularnog bloga „Running Commentary“ u kojem je pisala o malteškom premijeru Josephu Muscatu, njegovom šefu kabineta Keithu Schembriju i bivšem ministru energetike Konradu Mizziju. Istraživala je njihovu povezanost s aferom prodaje malteških putovnica i velikim isplatama azerbajdžanske vlade.

Pročitajte i ovo Uhićenja nakon ubojstva Daphne Caruane Galizije DAPHNE CARUANA GALIZIA Nevjerojatan obrat na suđenju: Dvojica braće priznala ubojstvo novinarke koja je istraživala financijske malverzacije članova Vlade Slika nije dostupna Imao lažnu hrvatsku putovnicu VIDEO Kakav kaos: Na Malti pokušali uhititi Srbina u kupaćim gaćama... Ozlijedio četvoricu policajaca

Bila je trn u oku kako vladajućima, tako i oporbi jer se bavila istraživanjem korupcije, organiziranog kriminala, pranjem novca i povezanošću tvrtki za online kockanje s mafijom i narko kartelom. Protekle je godine pak u fokusu njezinog rada bila afera Panama Papers.

Svakodnevne prijetnje

Matthew Caruana Galizia, sin ubijene novinarke kaže kako su njegovoj majci redovito prijetili.

„1996. godine zapaljena su ulazna vrata na našoj kući. Netko je ubio našeg psa, prerezao mu grkljan i ostavio tijelo na kućnom pragu“, kaže Matthew koji je i sam nagrađivani istraživački novinar.

Kaže kako je u trenutku eksplozije automobila u kojoj je poginula njegova majka, sjedio za stolom, javlja Guardian.

Čuo sam snažnu eksploziju, prozori su se zatresli, cijela je kuća vibrirala. Znao sam da je mrtva prije nego što sam izašao van“, kaže Matthew.

Njegov brat Paul novinarima je otkrio kako je prije deset godina pred obiteljskom kućom novinarke zapaljen njezin automobil. Prijetnje smrću bile su svakodnevne pojave.

„Odrastali smo s njima. Telefonski pozivi, pisma i prijeteće poruke zalijepljene na vrata. Suočavali smo se i s prijetećim mailovima i komentarima na majčinom blogu. Tužbe da i ne spominjem“,kaže Paul.

"Majci smo uvijek bili na prvom mjestu "

Iako je bila predana poslu, njezini sinovi ističu kako su majci uvijek bili prioritet.

„Imali smo normalno djetinjstvo. Iako je bila upoznata sa svime onim pokvarenim u zemlji, nikada nije postala cinična“, pričaju sinovi.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene