Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Moldavska vlada započela je novi program edukacije vozača koji su vozili u alkoholiziranom stanju. Ako žele ponovno dobiti dozvolu za vožnju, vozači moraju određeno vrijeme raditi u mrtvačnici.


U Moldaviji je započet novi program za ponovnu edukaciju prijestupnika i za odvraćanje od vožnje u alkoholiziranom stanju. Taj novi model rehabilitacije vozača dio je paketa zakona koji se bore protiv ispijanja alkohola, a podrazumijeva da alkoholizirani vozači moraju određeno vrijeme pomagati u mrtvačnici kako bi natrag dobili vozačku dozvolu.

Prvih nekoliko sudionika već je posjetilo mrtvačnicu u Chisinauu. Njihov boravak u mrtvačnici trajao je pet sati, a osim što su pomogli mrtvozorniku pri nekropsiji i pranju tijela, pomogli su pri skupljanju smeća po instituciji, piše Publika.

Jedan od sudionika nije izdržao, pa je pobjegao iz mrtvačnice. Kasnije će mu biti dopušteno da ponovno prođe kroz antialkoholni program. Ostatak grupe je ostao pod dojmom boravka u mrtvačnici. "Ono što vidite ovdje, iskustvo mrtvačnice ostaje zauvijek s vama. Nakon ovog programa, osobi ne treba skidanje s alkohola", rekao je jedan od njih.

Ilustracija Pijan divljao na romobilu po Crikvenici: Slupao se i dobio lakše ozljede, a onda mu policija još i napisala masnu kaznu

Ilustracija Dvojica muškaraca imala su show u slavonskom gradu: Obojica pijana, divljala su po gradu, jedan s konjem, a drugi sa zvučnikom

"Polaganje programa u mrtvačnici ostavlja jak psihološki utisak na subjekte, pogotovo kad shvatimo da svi na to reagiraju drugačije. Dovoljno vam je samo da vidite ili osjetite miris trupla i već to ostavlja snažan utisak na većinu ljudi", rekao je šef državnog inspektorata Andrei Iavorschi.

Prema novim moldavskim propisima, tko god izgubi vozačku dozvolu zbog vožnje u pijanom stanju, moći će ju dobiti nazad polaganjem navedenog programa, ako im sud to dopusti. Program može trajati do tri mjeseca i podrazumijeva 12 sesija, od čega su tri individualne i devet grupnih.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju