Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi izgredi izbili su ovog vikenda u Baskiji na sjeveru Španjolske, a predsjednik baskijske vlade Juan Jose Ibarretxe upozorio je u nedjelju da su oni "ozbiljna zapreka" na putu pomirbe.


U subotu ujutro nepoznate osobe bacile su žutu i crvenu boju, boje španjolske zastave, na pet sjedišta Baskijske nacionalne stranke (PNV), koja je na vlasti u Baskiji.

Vezani članci Obiteljsko nasilje, ilustracija Ispovijest žene koja je ostavila svog zlostavljača: "Bila sam sva u modricama. Da nisam pobjegla, bila bih ispod zemlje" Profesorici u vodu podvalili dezinficijens - 2 Školski sindikat Preporod izjavu ministra Fuchsa smatra štetnom i nesmotrenom: ''Radi se o novom, vrlo opasnom obliku nasilničkog ponašanja u školi''

U noći na nedjelju nekoliko osoba je podmetnulo požar u Sestau, priopćila je baskijska policija.

Izgredi koji su ponovno počeli koncem kolovoza "ozbiljna su zapreka za mirovni proces i moraju se prekinuti", kazao je Juan Jose Ibarretxe u razgovoru za baskijski dnevni list Deia.

Nasilje "slabog intenziteta" obično je način pritiska koji
primjenjuju mladi separatisti.

U prošlu nedjelju španjolska vlada je već bila upozorila da mirovni proces koji je u Baskiji počeo pošto je ETA 22. ožujka objavila trajno primirje, neće nimalo napredovati u sadašnjem nemirnom ozračju.

- Nikada nećemo popustiti pred ucjenom bez obzira kakva ona bila i nema mjesta nikakvom obiliku nasilja u ovom osjetljivom procesu, istaknula je dopredsjednica španjolske vlade Maria Teresa Fernandez de la Vega.