Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Medvedev dolazi u posjet Bijeloj kući, kako bi pokušali ojačati gospodarske odnose, a kraj Moskve trebala bi se izgraditi i nova Silicijska dolina.


Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak će u Bijeloj kući primiti ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, s kojim će razgovarati o mogućnostima proširenja suradnje u trgovini, ulaganjima i inovacijama, kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa uoči summita skupina G-8 i G-20 u Kanadi. U nastojanju da obnovi odnose s Rusijom, Obama se prvo usredotočio na sigurnosna pitanja poput razoružanja i Irana. No sada, nakon što je potpisan novi sporazum START, a UN je prihvatio sankcije protiv Irana, Obama se nada da će ovoga tjedna otvoriti novu fazu usmjerenu izgradnji snažnih gospodarskih odnosa koje su izbjegavali njegovi prethodnici, najavljuje The New York Times. Na Obamin poziv, Medvedev je u utorak navečer doputovao u SAD, zaustavivši se prvo u Kaliforniji gdje će posjetiti vodeće tehnološke tvrtke u Silicijskoj dolini kao što su Apple, Cisco, Google, Twitter s čijim će čelnicima razgovarati o pomoći Rusiji da i ona izgradi takav centar za inovacije.

Medvedev je u ožujku zatražio od naftnog i metalurškog milijardera Viktora Vekselberga da nadzire stvaranje ruske Silicijske doline u moskovskom predgrađu Skolkovo, gdje bi se poreznim olakšicama i drugim poticajima privlačila ulaganja koja trebaju potaknuti inovacije i proizvodnju proizvoda visoke tehnologije, navodi Bloomberg News. Tvrtka Cisco otvorit će istraživački i razvojni centar u Skolkovu kako bi poticala inovativne proizvode, najavio je Vekselberg. Među onima koji podupiru inicijativu Medvedeva za izgradnju ruske Silicijske doline kraj Moskve je i generalni direktor Googlea, Eric Schmidt, koji smatra da bi veća tehnološka suradnje pridonijela promjenama poslovnog okruženja u Rusiji.

Vezani članci Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Ministrica poljoprivrede u posjetu Slavoniji malo se zbunila: "Na inicijativu Dubrovačko-neret... Vukovarsko-srijemske, oprostite" Slika nije dostupna Rusi poručili Hrvatima: Imate sve osim povoljne investicijske klime

Medvedev (44), nastoji modernizirati gospodarstvo Rusije, najvećeg svjetskog proizvođača energije i smanjiti ovisnost o izvozu nafte, plina i metala. Usredotočenost na gospodarsku suradnju trebala bi podići odnose SAD i Rusije na novu razinu, nakon godina obostrane sumnjičavosti koja je kulminirala 2008. tijekom ruskog rata s Gruzijom. 'Mi želimo razviti multidimenzionalne odnose s Rusijom. Ovaj će posjet biti nadgradnja na temelje sigurnosnih interesa', izjavio je Michael McFaul, glavni Obamin savjetnik za Rusiju.

Otvaranje gospodarske suradnje

Ako Obama uspije ovoriti puteve gospodarske suradnje, to može dodatno proširiti partnerstvo. 'Mislim da te obostrano korisne gospodarske veze mogu biti balast koji može ukupne odnose držati u ravnoteži kada nepovoljni politički vjetrovi prijete da će ih izbaciti s kursa', izjavio je Edward Verona, predsjednik Američko-ruskog poslovnog vijeća. Obama je već oživio sporazum o civilnoj nuklearnoj suradnji koji može biti unosan za Rusiju, a po riječima savjetnika McFaula imat će 'ozbiljnu raspravu' s Medvedevom o tome kako osigurati članstvo Rusije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), nakon 17 godina pregovora. Rusija je daleko najveće svjetsko gospodarstvo izvan WTO-a, koji određuje pravila međunarodne trgovine.

No proširenje gospodarskih odnosa može se pokazati težim od pregovora o razoružanju, ocjenjuje NY Times, podsjećajući da su od završetka Hladnog rata svi američki predsjednici govorili o jačanju trgovine i ulaganja s Rusijom, s ograničenim uspjehom. Trgovinska razmjena SAD-Rusija iznosila je samo 24 milijarde dolara u 2009., dvostruko više nego prije nekoliko godina ali još uvijek manje od američke trgovine s Brazilom, Tajvanom ili Južnom Korejom. Jedan od razloga je nepostojanje istinske vladavine prava u Rusiji. Strane tvrtke i ulagači nađu se izloženi kapricioznim ili korumpiranim odlukama ruske vlade ili politički povezanih mogula, s malo stvarnog oslonca u pravosudnom sustavu da bi se mogli oduprijeti Kremlju ili lokalnim vlastima. (Hina)