Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva godišnjica članstva u savezu

Njihovo nebo odsad čuva NATO: Zrakoplovi Italije i Grčke patrolirat će i iznad Crne Gore

Tri zrakoplova F-16 NATO saveza (Foto: Arhiva/AFP)
Tri zrakoplova F-16 NATO saveza (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Nebo iznad Crne Gore od utorka čuvaju zrakoplovi talijanskog i grčkog ratnog zrakoplovstva, u suradnji s crnogorskim ratnim zrakoplovstvom. Dogovor je takav da će navedene članice NATO saveza patrolirati i crnogorskim zračnim prostorom te mu pružati zaštitu.

Crna Gora obilježava prvu godišnjicu članstva u NATO savezu, a od utorka njezino nebo će čuvati i zrakoplovi tog saveza, odnosno ratni zrakoplovi Italije i Grčke.

Pročitajte i ovo Akrobatski let Krila Oluje i Red Arrows nad Zadrom akrobacijski letovi Letačke skupine Krila Oluje i Red Arrows danas lete iznad jedne županije Pitbuli napali dijete tragedija u Italiji Dva pitbula rastrgala 13-mjesečnog dječaka dok se igrao u dvorištu: Majka ga je pokušala spasiti, nju su izgrizli

Povodom toga u Crnoj Gori organizirana je i vježba prizemljenja "letjelice uljeza", prenosi B92.

"To je jedan od najznačajnijih oblika direktne koristi članstva u NATO savezu", priopćilo je crnogorsko ministarstvo obrane. Crna Gora tako odsad ima podršku u zaštiti vlastitog zračnog prostora u okviru neborbene misije NATO-a, odnosno takozvanog "air policinga".

Avioni Italije i Grčke, koji će patrolirati nebom iznad Crne Gore, od 2009. godine štite i zračni prostor Albanije, dok Belgija, Nizozemska i Luksemburg isto tako zajednički štite svoje zračne prostore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene