Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na tim automobilima sustav za pročišćavanje ispušnih plinova sustavno se deaktivirao kada bi vanjska temperatura pala ispod stanovite razine.


Oko 630.000 automobila njemačkih proizvođača - Audija, Porschea, Opela, Mercedesa i Volkswagena mora se povući u Europi zbog nepravilnosti u razini ispuštanja ispušnih plinova, rekao je za AFP izvor u njemačkoj vladi.

Vezani članci Poplave Nijemci bijesni - devet dana prije katastrofe Britanci upozoravali Njemačku na poplave: ''Upozorenja na kraju nisu dospjela do građana" Razmjeri katastrofe u Njemačkoj FOTOGALERIJA Potresni prizori iz srca Europe: Kad se voda povuče, vide se razmjeri katastrofe

Ta je odluka rezultat istrage njemačkih vlasti nakon izbijanja afere Volkswagen. Zadnjih mjeseci se provodilo ispitivanje ispušnih plinova svih dizelskih modela u Njemačkoj i ministarstvo prometa će njegove rezultate objaviti u petak poslijepodne.

Na tim automobilima sustav za pročišćavanje ispušnih plinova sustavno se deaktivirao kada bi vanjska temperatura pala ispod stanovite razine. Po važećim europskim normama takav mehanizam dopušten je samo ako omogućuje da se spriječi nesreća ili oštećenje motora.

Zato njemačka vlada traži od proizvođača da izmijene taj mehanizam, radi čega se ti automobili moraju povući, rekao je izvor.

Kako piše tjednik Der Spiegel, uglavnom se koristila oprema njemačkog proizvođača Boscha.

Grupacija Volkswagen, vlasnik istoimene marke automobila, Porsche, Audi i Opel (podružnica američkog General Motorsa) zasad nisu dostupni za komentar. Odgovarajući na upit AFP-a, glasnogovornik Daimlera, proizvođača automobila Mercedes-Benza, nije htio komentirati te "spekulacije".

Ovo je drugi problem nakon prijevare koju je u rujnu prošle godine priznao Volkswagen koji je neke tipove dizelskih motora opremio softverom koji prikazuje manju razinu ispuštanja štetnih plinova od stvarne.

Američki savezni sudac objavio je u četvrtak da je Volkswagen postigao "načelan dogovor" koji predviđa "znatnu odštetu" kako bi se spriječilo pokretanje sudskog postupka u Sjedinjenim Državama u toj aferi.

Tim protokolom, koji je obznanio kalifornijski sudac Charles Breyer, ipak se ne obustavljaju kaznena istraga koju je počelo američko ministarstvo pravosuđa (DoJ) ni tužbe američkih kupaca koji se smatraju prevarenim.

Volkswagen će oko 480.000 vlasnika dvolitarskih automobila omogućiti da izaberu između njihova otkupa, izmjene motora o njegovu trošku i poništenja kredita ako ga imaju. Automobilska tvrtka je pristala i osnovati fond za financiranje zaštite okoliša, dodao je sudac Breyer. (hina)