Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemačke pokrajine protiv pomoći bankama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačke savezne pokrajine protive se raspodjeli troškova paketa savezne Vlade za pomoć financijskom sektoru te su najavile otpor u glasovanju o paketu u gornjem domu parlamenta Bundesratu potkraj tjedna.

'Paket u sadašnjem obliku ne možemo prihvatiti', rekao je bavarski ministar financija i predsjednik Kršćansko-socijalne unije Erwin Huber nakon razgovora sa saveznim ministrom financija Peerom Steinbrueckom.

Pročitajte i ovo Suživot epidemije i turizma - 5 Deficitarna zanimanja Sektor od kojeg živimo pati od kriničnog nedostatka radne snage: Ministrica želi poboljšati program stipendiranja Povoljni zajmovi za poljoprivrednike (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Mikrozajmovi kao pomoć Oni mogu po kredit s kamatom od 0,1 posto, ali skeptični su: ''Vjerojatno postoje i druge kvake''

On se posebice protivi odredbi po kojoj bi savezne pokrajine trebale ne samo podmiriti 35 posto ukupnih troškova saveznog paketa za pomoć posrnulom novčarskom sektoru, težak 480 milijarda eura, nego i jamstvima pomoći tzv. pokrajinskim bankama, kreditnim ustanovama u vlasništvu saveznih pokrajina. I Huberov kolega iz Donje Saske Hartmut Moellring protivi se sadašnjem rješenju raspodjele troškova.

Dvostruko opterećenje saveznih pokrajina svakako mora biti izbjegnuto 'Dvostruko opterećenje saveznih pokrajina svakako mora biti izbjegnuto', rekao je Mellring.

Predstavnci nekih istočnonjemačkih saveznih pokrajina, poput Thueringena, strahuju da bi ih financijsko opterećenje paketa pomoći bankama moglo dovesti na rub bankrota, posebice ako se uzme u obzir činjenica da se sljedeće godine djelomično ukida tzv. prirez solidarnosti kojim zapadne savezne pokrajine nakon ujedinjenja Njemačke financiraju savezne pokrajine koje su se nalazile u sklopu Njemačke Demokratske Republike.

Unatoč otporu saveznih pokrajina premijer najveće njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Juergen Ruettgers izrazio je optimizam glede glasovanja o financijskom paketu u petak u Bundesratu.

'Mislim da se o prijepornim jamstvima za pokrajinske banke možemo dogovoriti', rekao je Ruettgers.

Zakon o paketu mjera za pomoć financijskom sektoru mora, osim Bundestaga u kojem vladajuća koalicija raspolaže većinom, potvrditi i Bundesrat, dom koji zastupa interese saveznih pokrajina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene