Zamislite da odete u banku i dobijete kredit s kamatom od 0,1 posto. I to se u Hrvatskoj može, ali jedino ako ste mljekar. Od subote mogu do jeftinijeg novca, a i njima samima ovakva kamata zvuči nevjerojatno. Unatoč jeftinom novcu misle da taj potez nije najbolje riješenje za njihovu situaciju.

Galerija


Farmeru Stevi Margetiću kredit do 25 tisuća eura, s kamatom od 0,1 zvuči predobro pa je skeptičan.

Vezani članci Štala, ilustracija Kakva je krvna slika hrvatske poljoprivrede? "Malo je nelogično da smo mi država koja ne zna koliko ima stoke ili zemljišta" Slika nije dostupna Odbor za poljoprivredu: Mljekarstvo je na koljenima

"Ako to bude bilo, svaka čast. To je tako najvjerojatnije i vani, ali vjerojatno postoje i druge kvake kao osiguranje životinja. Razmišljam o smanjenju, a ne o tome da nešto drugo kupim" kaže Margetić.

To je trend u mljekarstvu, smanjuje se broj proizvođača, ali i muznih krava. Mikrozajmovi su jedna u nizu mjera pomoći. Ni nabava junica, ni tri pravilnika o kvaliteti mlijeka neće pomoći ovom sektoru, sada se traži smanjenje PDV-a, mljekari kažu da ni to ne bi trebalo donijeti nikakve pomake te da postoji samo jedan recept.

Ilustracija poljoprivreda (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Povoljni zajmovi za poljoprivrednike (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Margetić nam je ponudio rješenje istog problema. "Treba dignuti cijenu mlijeka, i nitko se oko ničega ne treba boriti, ni oko kamata, ni oko ničeg. Već pet godina se pokrivamo i stalno radimo s minusima, ne znam kako se pokrivamo, mi smo mađioničari" objašnjava Margetić.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kaže da rezultat ne dolazi preko noći i da se u stočarstvo ulaže puno. "Vi ne možete nakon 20 godina nemara vidjeti tektonske poremećaje u pozitivnom smislu. Ovo što radimo će se vidjeti možda kad nas ne bude bilo, ali bitno je da sektor jača" kaže Tolušić.

Ilustracija poljoprivreda (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (Video: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Kompletan sektor poljoprivrede sada može i jeftinije do novca jer se uz mljekarske nude i mali zajmovi. To su mali krediti od 25 do 50 tisuća eura koji omogućavaju i do 10 godina otplate, s kamatom od 0,5 do 1 posto.

Osim poljoprivrednika do zajma mogu i prerađivači poljoprivrednih proizvoda, ali i sektor šumarstva. Na raspolaganju je pola milijarde kuna, i to preko Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr