Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Idite u miru

Nijemci masovno "bježe" iz Katoličke Crkve. Prošle godine ispis je tražilo više od pola milijuna ljudi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Osim zbog razočaranja ponašanjem crkvenih vjerodostojnika u odnosu prema pedofilskim skandalima, mnogi crkvu napuštaju i zbog poreza, koji je obvezan za svakog vjernika koji plaća porez na prihod.

Katoličku Crkvu u Njemačkoj 2022. napustilo je više od pola milijuna vjernika, što je dosad najveći zabilježeni broj odlazaka, priopćila je Njemačka biskupska konferencija u srijedu u Bonnu.

"U 2022. službeni ispis iz redova Katoličke Crkve tražio je 522.821 vjernik, što je najveći broj otkako se vode statistike", stoji u priopćenju.

To je osjetno više nego 2021., kada je Crkvu napustilo 359.338 vjernika.

Najveći broj vjernika napustio je Katoličku Crkvu u najvećim nadbiskupijama Köln i München/Freising.

Te nadbiskupije posljednjih godina pojačano su se nalazile u središtu zanimanja javnosti zbog skandala oko zataškavanja kaznenih djela seksualnog zlostavljanja maloljetnika koje su počinili zaposleni u Crkvi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kraj Osijeka Šetao se uz jezero te se šokirao kada je ugledao prizor: Odmah je nazvao policiju

Osim zbog razočaranja ponašanjem crkvenih vjerodostojnika u odnosu prema pedofilskim skandalima, mnogi Crkvu napuštaju i zbog poreza, koji je obvezan za svakog vjernika koji plaća porez na prihod. Tzv. crkveni porez iznosi oko devet posto poreza na prihod.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Katolička i Protestantska, dvije najveće Crkve u Njemačkoj, sada okupljaju manje od polovine stanovništva. Prije dvadeset godina njima je pripadalo 65 posto stanovništva.

I Protestantska Crkva prošle je godine izgubila rekordan broj vjernika, njih 380.000. Trenutačno se oko 24 milijuna građana Njemačke izjašnjavaju kao katolici, a oko 19 milijuna kao protestanti.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade sjednica vlade Plenković progovorio o plaćama državnih službenika te otkrio velike promjene

Najveći broj njemačkih građana izjašnjava se kao ateisti, a njihov broj posebno je visok na području koje je nekad pripadalo Istočnoj Njemačkoj.

Četiri posto stanovnika Njemačke izjašnjava se kao muslimani.

Prema mišljenju stručnjaka, masovno napuštanje dviju najvećih njemačkih crkava moglo bi ostaviti trajne posljedice po njemačko društvo.

Pročitajte i ovo Dimitrij Peskov Bit će raznih tračeva Kremlj prvi put komentirao navode kako je ruski general znao za pobunu vagnerovaca

"Lagano odumiranje Katoličke i Protestantske Crkve ne pogađa samo njih, nego i cjelokupno društvo, koje gubi važan socijalni i obrazovni oslonac koji neće biti moguće zamijeniti... Val odlazaka vjernika nije samo crkveni problem, nego će on dugoročno promijeniti Njemačku", rekao je za novinsku agenciju dpa pravnik zadužen za crkveno pravo Thomas Schüller.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene