Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija u Muenchenu i Erlangenu počela je jutros raciju u brojnim uredima tvrtke Siemens zbog sumnje da su njezini vodeći djelatnici počinili krivično djelo pronevjere, priopćilo je državno odvjetništvo u Muenchenu.


"Racija se provodi u oko 30 ureda i privatnih stanova", izjavio je muenchenski državni odvjetnik Anton Winkler.

Vezani članci Racija u restoranu na Trešnjevci Odvjetnik objasnio tko su ljudi koje je policija uhvatila u restoranu: "Je li netko kontrolirao koliko ih je bilo na Tuđmanovu sprovodu?" Racija u zagrebačkom restoranu Dobar tek, ovo je racija! Policija upala u ilegalni restoran, zatekli 34 osobe, vlasnik priveden

Potvrdio je da 200-tinjak policajaca i djelatnika državnog
odvjetništva sudjeluje u akciji koja će potrajati do sutra.

Winkler je, u interesu istrage, istodobno odbio komentirati napise medija po kojima je do racije došlo zbog sumnje u plaćanje mita tvrtkama partnerima Siemensa.

"Spiegel Online" javlja, pozivajući se na izvore u državnom
odvjetništvu, da je "veći broj" vodećih djelatnika Siemensa optužen za podmićivanje naručitelja poslova.

Spiegel spominje talijanski energetski koncern Enel, čije je vodstvo navodno podmićivano milijunskim iznosima kako bi se odlučilo na davanje unosnih poslova Siemensu.

Novčane transakcije su obavljane preko računa u inozemstvu, ponajprije u Švicarskoj.

Uprava Siemensa naglasila je da daje "punu podršku" započetoj akciji te da će državnim službama "biti na raspolaganju" kako bi se što prije rasvijetlio čitav slučaj.

Današnjom racijom Siemens se po drugi put, u relativno kratkom vremenu, našao u središtu negativnog medijskog izvješćavanja. Naime, zbog nedavnog stečaja i otpuštanja 3000 radnika nekadašnje Siemensove grane za proizvodnju mobitela, uz istodobno naglo povećanje plaća članovima uprave, Siemens se tjednima nalazio na udaru njemačke javnosti.