Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija istražuje postoji li povezanost smrti triju osoba s alternativnim liječenjem raka lijekom 3BP-om.


Njemačka policija je prije dva tjedna pokrenula istragu oko alternativnog liječenja u njemačkom Biological Cancer Centru jer su tri pacijenta te institucije umrla nedugo nakon što su bili podvrgnuti alternativnoj terapiji liječenja raka.

Vezani članci Kiara Goršić treba pomoć za nastavak liječenja Malena Šibenčanka Kiara treba priliku za život: Hrvatska, možemo mi to! Slika nije dostupna Misteriozna ozdravljenja: Možemo li natjerati tijelo da se samo liječi?

Radi se o liječenju lijekom 3-bromopiruvatom (3BP) koji je razvijen na američkom sveučilištu Johns Hopkins, ali koji još uvijek nije prošao klinička testiranja, testiran je samo na životinjama te se ne može sa sigurnošću reći kakve posljedice ima po ljude. Alternativno liječenje ovim lijekom u Njemačkoj provodi Klaus Ross, a pacijenti su mu mahom osobe koje boluju od raka, a koje su neuspješno iscrpili sve poznate opcije liječenja raka, kao i oni koji su htjeli izbjeći kemo i radioterapiju. Cijena terapije u trajanju od 10 dana je oko 9.900 eura.

Nakon što je informacija o pokretanju istrage dospjela u javnost, Ross je ugasio svoje web stranice na kojima je terapiju 3BP-om oglašavao kao 'trenutno najbolju opciju za liječenje tumora'. Oglasio se priopćenjem za medije rekavši kako je u šoku zbog vijesti o smrti pacijenata te da mu je žao što javnost to povezuje s alternativnim liječenjem.

Znanstvenici potvrđuju kako je 3BP pokazao određene pomake u liječenju raka, točnije u smanjivanju, čak i povlačenju tumorskih stanica po principu izgladnjivanja stanica koje se hrane glukozom. Ipak, naglašavaju kako je iznimno bitan način na koji se lijek administrira jer ukoliko se pogrešno daje i kombinira s pogrešnim lijekovima, može biti toksičan.

Bitno je napomenuti kako je Ross imao dozvolu za prakticiranje liječenja 3BP-om, no nije poznato kako može imati dozvolu kad 3BP nije priznat kao klinički testiran lijek. Uz to treba dodati i kako nije poznato jesu li preminuli pacijenti bili u terminalnoj fazi bolesti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju