Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemačka pokrenula istragu protiv Dimitrija Kovtuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo u Hamburgu pokrenulo je u nedjelju istragu protiv ruskog poduzetnika Dimitrija Kovtuna, upletenog u slučaj preminulog bivšeg rukog špijuna Aleksandra Litvinenka, zbog nedopuštenog posjedovanja i zlouporabe radioaktivnog polonija.

- U hamburškom stanu Kovtunove bivše supruge pronađen je radioaktivni materijal i ustanovljeno je da se definitivno radi o poloniju, izjavio je državni odvjetnik Martin Koehnke. On je naglasio da je osim u spomenutom stanu, radioaktivni element pronađen i u hamburškom uredu za strance kojeg je Kovtun kratko posjetio na svom proputovanju iz Moskve u London.

Pročitajte i ovo Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu

U kući bivše Kovtunove punice, koja živi nedaleko od Hamburga, policija nije pronašla radioaktivne tragove. 

Radioktivnost isto tako nije pronađena niti u zrakoplovu Germanwingsa kojim je Kovtun iz Hamburga putovao u London gdje se sastao s Litvinenkom.

Litvinenko je umro u Londonu tri tjedna nakon tog sastanka.

Kovtun, koji se trenutno zbog trovanja polonijem nalazi u jednoj moskovskoj bolnici, mogao bi, prema mišljenju hamburškog državnog odvjetništva, lako biti i ubojica Litvinenka.

- Moguće je da Kovtun nije samo žrtva nego i počinitelj, izjavio je Koehnke. 

Dokazano je da je Kovtun prenosio radioaktivni polonij, ali još nije poznato na koji je način on sam njime otrovan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene