Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog zakona

NJEMAČKA ODLUČILA U sedam dana potjerat će azilante s Balkana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbi prednjače - 
Od 22.495 azilanata s Balkana iz Srbije ih je lani u Njemačkoj bio čak 18.001.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova pripremilo je prijedlog zakona po kojem bi sve balkanske zemlje koje nisu u EU bile proglašene sigurnim zemljama, a glavni cilj toga zakona jest onemogućiti državljanima tih zemalja da u Njemačkoj podnose zahtjev za azil.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ivana Petrović iz Bruxellesa 'To je najkraći zaključak ikad napisan, otkad pratim Europsku uniju, dakle zadnjih 12 godina' Slika nije dostupna 'Žilet' opasnost PUSIĆ UPOZORILA EUROPSKU KOMISIJU 'Žilet žica' krši europske propise

Statistički podaci, naime, govore da svaki četvrti podnositelj zahtjeva za azil u Njemačkoj dolazi iz balkanskih zemalja. Gotovo sve zahtjeve azilanata iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije njemačke vlasti odbijaju zato što se smatra da državljani tih zemalja nisu u situaciji da budu politički progonjeni.

Azilanti u Srbiji žive u šumi: 'Ne umiremo u Siriji, umiremo ovdje!'

Prijedlog novoga zakon vrlo je restriktivan. Ako azilant iz neke od ovih zemalja dođe u Njemačku i podnese zahtjev za azil, morat će u roku od tjedan dana napustiti zemlju, neće se moći žaliti na odbijenu molbu za azil, a neće imati ni pravo na socijalnu pomoć ni bilo kakvu drugu financijsku potporu. Njemačke vlasti smatraju da većina onih koji dođu i zatraže azil imaju isključivo financijske motive. Tražitelji azila na ovaj način pokušavaju riješiti svoje egzistencijalne probleme, barem na neko vrijeme.

Samo tijekom 2013. iz tih zemalja je u Njemačku došlo 22.495 azilanata, a od njih je 18.001 bio iz Srbije. Broj azilanata naglo se povećao kada je 2009. ukinut vizni režim s Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom, a godinu dana poslije s Bosnom i Hercegovinom i Albanijom. U Njemačku je lani došlo više od 100.000 tražitelja azila. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene