Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Njemačka računa na nagli porast broja nezaposlenih u sljedećih nekoliko godina što je posljedica dolaska velikog broja izbjeglica, koji bi do 2020. godine trebao premašiti granicu od ukupno tri milijuna nezaposlenih.


Njemačka vlada računa s naglim porastom broja nezaposlenih u sljedećih nekoliko godina što je posljedica dolaska velikog broja izbjeglica, javlja dnevnik Bild u utorak pozivajući se na izvore u ministarstvu financija.

Broj nezaposlenih bi do 2020. trebao porasti za 350.000 čime bi bila premašena granica od ukupno tri milijuna nezaposlenih. To je prvi porast broja nezaposlenih od 2013.

Istodobno bi broj zaposlenih porastao za milijun, rekao je izvor.

Od početka godine uredi za zapošljavanje svjedoče o otežanom procesu integracije izbjeglica u njemačko tržište rada. Najveći problem je nedostatak kvalifikacija i nepoznavanje jezika.

Sindikati kritiziraju velike koncerne kojima nedostaje radne snaga da se preslabo uključuju u proces prekvalifikacije izbjeglica. Udruge poslodavaca istodobno kritiziraju vlasti da pružaju nedovoljno tečajeva njemačkog za izbjeglice.

Prema podacima Saveznog ureda za migraciju i izbjeglice (BAMF), samo petina izbjeglica koji su pristigli posljednjih godinu dana ima visokoškolsko obrazovanje.

Istodobno, samo jedan do dva posto vlada njemačkim jezikom, a na engleskom se može sporazumjeti trećina izbjeglica.

Tri četvrtine izbjeglica su mladi muškarci koji su prije toga bili zaposleni u zanatskim zanimanjima, no u većini slučajeva s kvalifikacijama nižima od standarda na njemačkom tržištu rada. (Hina)