Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nadbiskupija u njemačkom gradu Koelnu otkrila je da raspolaže bogatstvom vrijednim 3,35 milijardi eura, što je čini bogatijom od Vatikana.


Objava prvog punog izvješća o njezinu bogatstvu odražava veću financijsku tarnsparentnost u Katoličkoj crkvi u Njemačkoj otkako je papa Franjo prošle godine smijenio biskupa u gradu Limburgu, nedaleko od Frankfurta, zato što je iz tajnih fondova potrošio 31 milijun eura za novu luksuznu rezidenciju.

Vezani članci Papa proglasio nove svece - 4 Papa imenovao deset novih svetaca: "Neka potaknu rješenja zajedničkog puta u razgovoru" Papa Franjo Papa pohvalio one koje nitko ne voli: ''Vaš posao izgleda nezahvalan...''

Nakon što je papa zatražio reformu cijelog financijskog sustava Crkve, Vatikan je konsolidirao razne, neke i tajne, račune u svojim brojnim odjelima i otkrio da raspolaže ukupnim bogatstvom od oko 3 milijarde eura, kao što je prošli tjedan rekao tajnik Svete Stolice za ekonomiju, kardinal Graham Pell.

Objavljujući izvješće na Pepelnicu, na početku korizmenog razdoblja koje obilježavaju odricanje i promišljanje, koelnski crkveni dužnosnici naglasili su da golemo bogatstvo služi za skrb o pastvi od oko dva milijuna vjernika, 60 tisuća djelatnika i 1200 crkava i kapelica.

'Nadbiskupija ne prodaje proizvode niti ima dobit od svojih usluga, tako da se većinom mora financirati iz vlastitih sredstava', rekao je financijski direktor Hermann Schon.

Vatikan na oprezu 

Katolička i Protestantska crkva ubiru crkveni porez koji je obvezan za sve njihove pripadnike. U izvješću stoji da je koelnska nadbiskupija, najveća u Njemačkoj, 2013. ubrala 573 milijuna eura od poreza, od čega je više od polovice utrošila na pastoralni i dobrotvorni rad.

U izvješću se navodi da je znamenita katedrala uz Rajnu vrijedna svega 27 eura - po jedan euro za svaku od 26 parcela zemljišta na kojima je izgrađena i jedan euro za neprocjenjivu građevinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju