Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubiru crkveni porez

Njemačka nadbiskupija otkrila da je bogatija od Vatikana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadbiskupija u njemačkom gradu Koelnu otkrila je da raspolaže bogatstvom vrijednim 3,35 milijardi eura, što je čini bogatijom od Vatikana.

Objava prvog punog izvješća o njezinu bogatstvu odražava veću financijsku tarnsparentnost u Katoličkoj crkvi u Njemačkoj otkako je papa Franjo prošle godine smijenio biskupa u gradu Limburgu, nedaleko od Frankfurta, zato što je iz tajnih fondova potrošio 31 milijun eura za novu luksuznu rezidenciju.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Papa prihvatio Poljski biskup dao ostavku: Bio je nemaran oko slučajeva svećeničkog zlostavljanja djece Papa Franjo i Giorgia Meloni ogromni gubici Europska komisija naredila talijanskoj vladi da naplati porezne dugove od Crkve

Nakon što je papa zatražio reformu cijelog financijskog sustava Crkve, Vatikan je konsolidirao razne, neke i tajne, račune u svojim brojnim odjelima i otkrio da raspolaže ukupnim bogatstvom od oko 3 milijarde eura, kao što je prošli tjedan rekao tajnik Svete Stolice za ekonomiju, kardinal Graham Pell.

Objavljujući izvješće na Pepelnicu, na početku korizmenog razdoblja koje obilježavaju odricanje i promišljanje, koelnski crkveni dužnosnici naglasili su da golemo bogatstvo služi za skrb o pastvi od oko dva milijuna vjernika, 60 tisuća djelatnika i 1200 crkava i kapelica.

'Nadbiskupija ne prodaje proizvode niti ima dobit od svojih usluga, tako da se većinom mora financirati iz vlastitih sredstava', rekao je financijski direktor Hermann Schon.

Vatikan na oprezu 

Katolička i Protestantska crkva ubiru crkveni porez koji je obvezan za sve njihove pripadnike. U izvješću stoji da je koelnska nadbiskupija, najveća u Njemačkoj, 2013. ubrala 573 milijuna eura od poreza, od čega je više od polovice utrošila na pastoralni i dobrotvorni rad.

U izvješću se navodi da je znamenita katedrala uz Rajnu vrijedna svega 27 eura - po jedan euro za svaku od 26 parcela zemljišta na kojima je izgrađena i jedan euro za neprocjenjivu građevinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene