Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Spremni smo intervenirati da obranimo papu Franju'

Vatikan na oprezu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarska garda u povećanom je stupnju pripravnosti zbog islamista.

Islamistički atentati i prijetnje posljednjih mjeseci u Europi potaknuli su povećani nadzor u Vatikanu, objavio je u srijedu novi zapovjednik Švicarske garde Christoph Graf.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

"Atentati poput onoga u Parizu na uredništvo tjednika Charlie Hebdo mogu se dogoditi i u Vatikanu i spremni smo intervenirati da obranimo papu Franju", rekao je za dnevni list "Il Giornale" zapovjednik tog oružanog tijela koje je uz Vatikansku žandarmeriju zaduženo za zaštitu pape.

"Tražimo od svih pripadnika Švicarske garde da budu pozorniji, da pažljivo promatraju kretanje osoba", dodao je i naglasio da samo jedna obavještajna služba može dati precizne informacije o eventualnoj opasnosti.

"Dobro smo organizirani sa žandarmerijom. I oni su spremni", dodao je zapovjednik koji je početkom godine preuzeo dužnost.

Špijun: Otkrit ću tajne o Vatikanu!

Sklonost pape Argentinca izravnim kontaktima ne olakšava njihovu zadaću, ali Franjo ne voli kada su mu osobni čuvari preblizu. "Poštujemo njegov zahtjev i ostajemo malo dalje", objasnio je zapovjednik.

Bitan dio papine sigurnosti, u Vatikanu i drugdje počiva na Vatikanskoj žandarmeriji, koja ima 150 članova. Osnovana je u XIX. stoljeću i služi se modernim informatičkim sredstvima uz žandarmeriju i talijanske tajne službe. Od 2008. raspolaže skupinom za brze intervencije.

Uz njih, 110 švicarskih gardista čuva ulaz u Papinsku palaču u renesansnim odorama, dok zaštitu Pape obavljaju u civilnom odijelu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene