Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U bivšim pogonima tvornice otkriven je tekstil koji sadržava kosu 40 tisuća zatvorenika iz najzloglasnijeg njemačkog logora smrti.


Jedan od stupova njemačke industrije, veliki ali u dugovima oslabljeni proizvođač auto-dijelova Schaeffler, nedavno je optužen za upotrebu kose koja je uzeta od najmanje 40 tisuća zatvorenika iz Auschwitza. Kompanija je od te kose navodno izrađivala tekstil u svojim pogonima u okupiranoj Poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Malenica: Zatvorenike raspoređujemo po drugim zatvorima u Hrvatskoj Slika nije dostupna Zatvorenike vode na terapiju u Auschwitz

Uznemirujuće optužbe dolaze od strane poljskih povjesničara koji su pronašli nove dokaze otkrivene u bivšoj Schaefflerovoj tvornici u poljskoj regiji Silesiji. U želji da suzbije glasine, vlasnica Maria-Elisabeth Schaeffler nedavno je priznala kako se kompanija koristila prisilnim radom zatvorenika tijekom rata. No službena povijest te tvrtke počinje tek 1946.

Glasnogovornik kompanije opovrgnuo je optužbe, naglasivši kako nema nikakvih konkretnih dokaza da je Schaeffler koristio kosu zatvorenika unutar svojih pogona. No Dr. Jacek Lachendro, povjesničar iz muzeja Auschwitz, izjavio je za njemačku televiziju kako je unutar bivšeg pogona tvornice u Poljskoj pronađeno 1,95 tona odjeće rađene od kose zatvorenika. Lachendro je naglasio kako je analiza kose pokazala tragove Zyklona B, otrovnog plina kojim su nacisti ubijali Židove. Čak su i bivši zatvorenici tvornice izjavili da se sjećaju dva vagona kose koji su stigli u pogone tvornice 1943. Kompanija se nakon rata specijalizirala za proizvodnju auto-dijelova i kao takva udarila temelje za daljini razvoj te grane industrije u Njemačkoj.