Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporni tvitovi

Političar COVID mjere uspoređivao s holokaustom, sud naredio da obriše objave: ''Necijepljeni su novi Židovi''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud je u srijedu naložio nizozemskom desničarskom zastupniku Thierryju Baudetu da ukloni četiri tvita u kojima uspoređuje COVID mjere s holokaustom.

Čelniku krajnje desne stranke Forum za demokraciju (FvD) Thierryju Baudetu sud je naložio da u roku od 48 sati izbriše nekoliko objava na društvenim mrežama u kojima uspoređuje COVID mjere s holokaustom. Ako to ne učini, mora dnevno plaćati 25.000 eura, ovisno o tome koliko dana će ostaviti te objave.

Baudet je na Twitteru rekao da su necijepljeni ljudi ''novi Židovi'', a da su oni koji skreću pogled ''novi nacisti''. Dvije židovske organizacije i skupina preživjelih u holokaustu išle su na sud u Amsterdamu tražeći da se tvitovi uklone. Kazali su da su ozbiljno uvredljivi za ubijene i žrtve holokausta, kao i za njihovu rodbinu.

Objavio je i dvije fotografije jednu uz drugu. Na jednoj je dijete koje nije moglo ići na blagdan svetog Nikole, koji je popularan među nizozemskom djecom, a na drugoj je dječak iz ratnog geta Lodz u Poljskoj koji nosi Davidovu zvijezdu prije deportacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preminuo u 98. godini Otišao zadnji osloboditelj zatočenika najgoreg nacističkog logora: "Rastanak od njega posebno je bolan"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dan sjećanja na holokaust Milanović komentirao aferu Tušek: "To je jadno, to je bijedno. Ali ja tu ne vidim kazneno djelo. Branit ću prava političara da budu budale"

U drugoj objavi podijelio je fotografiju koncentracijskog logora Buchenwald uz komentar: "Kako je moguće ne vidjeti kako se povijest ponavlja". Sudac je ocijenio da usporedba u spornim objavama nadilazi ono što se može opravdati u interesu javne rasprave, prenosi Euronews.

Baudet je na Twitteru presudu nazvao ludom i neshvatljivom. ''Izbrisao sam četiri tvita. Ljuti smo, naravno da ćemo se žaliti", zaključio je Baudet na Twitteru.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene