Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN pozvao na zabranu

Nizozemska otkrila kampove za ''konverzijsku terapiju'' homoseksualaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petnaest organizacija i pojedinaca u Nizozemskoj nude takozvanu konverzijsku terapiju kojoj je cilj homoseksualce preobratiti u heteroseksualce, objavilo je ministarstvo zdravstva o toj praksi koja može izazvati ozbiljne psihičke probleme.

Liječenje se često provodi u ljetnim kampovima i u radionicama, kaže ministarstvo u studiji provedenoj nakon što je nekoliko zastupnika zatražilo da se zabrani konverzijska terapija.

Pročitajte i ovo Ilustracija nesreća u Nizozemskoj VIDEO U urušavanju mosta u izgradnji poginule dvije osobe: "Hitne službe izvlače zatrpane žrtve" Geert Wilders Protivi se pomoći Nizozemski Donald Trump poručio: "Mi smo europske budale jer smo primili najviše ukrajinskih izbjeglica"

"U religioznom kontekstu, ima nekoliko inicijativa, agencija i pojedinaca koji su otkriveni u ovome istraživanju i koji neutralno navode da pokušavaju pomoći ljudima ne-heteroseksualne orijentacije", ističe ministarstvo.

UN pozvao na zabranu terapije

"Postoji 15 organizacija ili pojedinaca koji organiziraju aktivnosti poput ljetnih kampova, seminara i radionica u kojima se ne-heteroseksualna orijentacija smatra problematičnom i poduzimaju se radnje da se 'izliječi'", piše u studiji.

Vodeći UN-ov stručnjak je ovoga mjeseca pozvao na globalnu zabranu konverzijske terapije - od savjetovanja i molitve do električnih šokova i seksualnog nasilja, nazivajući je okrutnom, nehumanom i ponižavajućom.

Sve veći broj država, uključujući SAD, Kanadu, Čile i Meksiko revidiraju svoje zakone. Brazil, Ekuador i Malta uvele su zabranu konverzijske terapije, dok je Njemačka prošloga mjeseca zabranila tu praksu za maloljetne osobe.

Oko 30 posto iskusilo terapiju

Nizozemsko ministarstvo je najavilo da će idućih mjeseci objaviti još jednu studiju s preporukama mjera koje treba poduzeti. Istraživanje se sastojalo od online upitnika na koji je odgovorilo 239 LGBT+ osoba. Oko 30 posto reklo je da je iskusilo konverzijsku terapiju.

Gotovo svi su rekli da su zbog toga patili od psiholoških problema, ukljućujući depresiju, samoubilačke namjere i poremećaj prehrane, seksualne probleme i osamljenost. "Sada je na političarima da odmah zabrane te prakse", priopćila je nizozemska LGBT+ udruga COC.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene