Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Banja Luci

Nikolić: Priznajemo BiH, ali i jačamo odnose s Republikom Srpskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik pozvao je na regionalni dijalog, a istaknuo je i da Srbija priznaje i poštuje BiH kao državu nastalu Daytonskim sporazumom. Istovremeno je najavio dodatno jačanje veza s Republikom Srpskom.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u srijedu u Banjoj Luci kako ostaje spreman na susret s predsjednicima svih država regije jer je to u zajedničkom interesu.

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Milorad Dodik Otkazana još jedna rasprava Dodik vrijeđao tužitelje i strance: "Vi niste nikakvi pravnici, već obične ništarije"

U izjavi novinarima nakon susreta s predstavnicima vlasti Republike Srpske Nikolić je kazao kako je već ranije iskazao spremnost na susret i dogovor s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem kao i s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, ali i s predsjednicom Kosova Atifete Jahjagom.

>> Dačić: Sa svima smo dobri, jedino s Hrvatima imamo problema

Nikolić je ovo izjavio komentirajući kritike koje mu je uputio Izetbegović uoči njegova dolaska u Banju Luku gdje je razgovarao o suranji Srbije i RS-a.

"Bolje bi bilo da Nikolić nije dao neke izjave o BiH i Srebrenici, jer bi to bio put za oporavak odnosa između Srbije i BiH, nakon svega što je Srbija činila u BiH. Da je Nikolić to imao u vidu, da je vodio politiku drugačiju od one koju vodi trenutno i da je slao drugačije poruke bilo bi bolje i za Srbiju i za BiH", izjavio je Izetbegović novinarima u Sarajevu komentirajući Nikolićev odlazak u Banju Luku. Ustvrdio je kako bi bilo primjerenije da je srbijanski predsjednik za svoj prvi dolazak u BiH izabrao Sarajevo kao glavni grad države.

Nikolić je pak uzvratio tvrdnjom kako Izetbegović nema razloga loše govoriti o njemu.

"Ja sam javno rekao da ću doći u Sarajevo kad god me pozovu, a doista ne bih išao kucati na vrata ukoliko nisam pozvan", kazao je Nikolić.

Dodao je kako Srbija priznaje i poštuje BiH kao državu nastalu Daytonskim sporazumom istaknuvši ipak kako Beograd kani nastaviti jačati posebne odnose s Republikom Srpskom i to na svim planovima.

"Srbija je jamac Daytonskog sporazuma, Republika Srpska ga provodi u cijelosti u okviru države BiH koju mi poštujemo, a u okviru sporazuma o posebnim vezama s RS-om tražit ćemo osnovu za što bolju suradnju", kazao je Nikolić.

Nikolić i predsjednik RS Milorad Dodik koji su u srijedu u Banjoj Luci predsjedavali sastankom Vijeća za suradnju Srbije i RS-a najavili su kako će u predstojećem razdoblju posebice jačati veze u energetskom sektoru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene