Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

New Jersey je zabranio osobama mlađima od 14 godina korištenje tretmana samotamnjenja. Ističe se kako nema potvrde da je proizvod siguran za oči, usta i sluznicu.


Tretmani za samotamnjenje u obliku spreja koji je sada zakonom zabranjen mlađima od 14 godina, uvijek se smatrao sigurnijom alternativom od solarija koji predstavljaju veliki rizik za zdravlje zbog visoke koncentracije UV zračenja, piše MSN.

Vezani članci Rupa u Mečenčanima - 2 Stožer će zbog urušavanja zemlje u Mečenčanima uvesti zabranu kretanja. Poljoprivrednici se bune: "Tu smo informaciju trebali saznati prije" Kafić, ilustracija Usprkos zabrani, u znak protesta protiv COVID restrikcija otvorili barove i restorane: ''Dosta nam je!''

Budući da su zdravstveni stručnjaci ustvrdili kako je sprej opasan, zakonodavci u New Jerseyju donijeli su zakon kojim se ono zabranjuje mlađima od 14 godina. Zdravstveni stručnjaci kažu da je ono opasno za sliku koju tinejdžeri imaju o sebi te na zdravlje i tinejdžera ali i odraslih osoba.

>> Žena opsjednuta sunčanjem odvela 5-godišnju kćer u solarij

Na koji je način sprej za samotamnjenje opasan i zašto su djeca i tinejdžeri najugroženija skupina?

Dr. Jennifer Stein, asistentica profesora dermatologije sa sveučilišta u New Yorku rekla je kako vjeruje da država pokušava srezati problem u korijenu tako što već kod mladih stvara naviku da ne idu na tu vrstu tretmana. Kaže da se nada kako će odvajanje djece od solarija i promoviranje zdrave i prirodne kože pomoći da se ta navika i stekne.

Sprej za samotamnjenje u sebi sadrži dihidroksiaceton (DHA). Tu je supstancu odobrio FDA, američki federalni odjel za hranu i lijekove još 1977. godine. Međutim, kako nisu dobili nove podatke o sadržaju spreja na evaluaciju, trenutačno isti proizvod ne odobravaju.

FDA, naime, smatra kako nemaju podataka o tome je li proizvod siguran za oči, usta i sluznicu te upozorava da bi moglo biti teško izbjeći njegov doticaj s tim dijelovima tijela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook