Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Libijski čelnik Moamer el Gadafi u ponedjeljak navečer u Tripoliju zaključio je izvanredni summit Afričke unije posvećen sukobima u Africi, no nisu donesene nikakve konkretne mjere koje bi omogućile okončanje ratova koji potresaju taj kontinent.


Završnu sjednicu obilježio je dolazak venezuelskog predsjednika Huga Chaveza i njegova kolege iz Dominikanske Republike Leonela Fernandeza. Oni će sudjelovati i u proslavi libijske revolucije koja je na vlast 1. rujna 1969. dovela libijskog čelnika Gadafija. Chavez je u govoru nekoliko puta izgovorio slogane protiv zapadnjačkog imperijalizma te pozvao na afričko jedinstvo.

Usvojena deklaracija iz Tripolija

Vezani članci Charles Michel Maratonski summit u Bruxellesu: Zapeli pregovori oko fonda za oporavak, četiri štedljive zemlje traže rezanje budžeta Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: „Beograd neće pristati na ultimatume Kosova, neće biti lako onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve“

'Ujedinjena Afrika slobodna je Afrika', kazao je, pozdravivši "'0 godina zelene revolucije' u Libiji. 'Ponovno pozivam sve predsjednike Afričke unije na summit u Venezueli 26. i 27. rujna', rekao je Chavez. U radu summita u Tripoliju sudjelovalo je tridesetak šefova država i afričkih vlada. Raspravljalo se o stanju u Somaliji i u Darfuru.

Usvojena je 'deklaracija iz Tripolija' i akcijski plan, čija je svrha 'pronaći hitna rješenja za krize i sukobe' koji potresaju Afriku. No, prema riječima afričkog ministra koji je želio ostati anoniman, na 'summitu nije kazano ništa novo. Za Libijce je summit svojevrsno jamstvo da će šefovi država ostati na proslavi 1. rujna', ocijenio je. (Hina)