Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Agencija Moody's smanjila je izglede Njemačke sa 'stabilnih' na 'negativne'. Obrazloženje je jednostavno: ni najstabilnije članice nisu imune na dužničku krizu.


Smanjivanje izgleda kreditnog rejtinga Njemačke nije alarmantno, ali zabrinjava. Potone li lokomotiva europskog gospodarstva, tonu i ostali.

Vezani članci Brodogradilište Brodosplita - 4 Nova financijska injekcija za splitski škver: HBOR odobrio Brodosplitu 250 milijuna kuna kredita BDP, Ilustracija HUB: Prognoza rasta realnog BDP-a ove godine 5,3 posto, u 2022. još viši

'Smanjivanje izgleda kreditnog rejtinga Njemačke, kako ocjenjuje agencija Moody's, nije dobro, ali nije ni pretjerano pogodilo burze. Mi mislimo da je ovo smanjivanje nepotrebno, ali je na neki način očekivano', rekao je Fidel Helmer, ekonomski stručnjak.

>> Novi udar na Španjolsku: Moody's spustio kreditni rejting 28 banaka

Ocjena agencije Moody's zapravo znači da bi Njemačka u iduće dvije godine mogla ostati bez vrhunskog kreditnog rejtinga. Isto se procjenjuje i za Nizozemsku i Luksemburg. Glavni razlog je prelijevanje krize iz problematičnih članica eurozone.

S produbljenjem krize, povećavaju se i troškovi njezine sanacije, a to bi se moglo pokazati pogubnim i za najveće igrače. Najneizvjesnija je Grčka, kojoj neki predviđaju i izlazak iz eurozone.

Zaposleni u javnom sektoru ponovno prosvjeduju zbog mjera štednje. Upravo zbog primjene tih mjera, u Atenu stižu predstavnici Europske unije, MMF-a i Europske središnje banke. Zanima ih koliko Grčka zapravo štedi, odnosno smanjuje li svoj golemi dug.

Zbog štednje se prosvjedovalo i u Italiji. U Rimu su se okupili gradonačelnici iz cijele zemlje. Uz Grčku, Italija i Španjolska su zemlje s najvećim gospodarskim problemima. Ne uvedu li reda, za sobom će u ponor prvo povući one koji im najviše pomažu, najstabilnije članice eurozone. Nakon toga, i sve ostale. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.