Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pandemijski potencijal

New York: Osmero školske djece oboljelo od svinjske gripe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osmero školske djece u New Yorku oboljelo je od ljudskog oblika svinjske gripe, rekao je njujorški povjernik za zdravstvo, Thomas Frieden.

Friedman je na konferenciji za tisak kazao kako je u petak oko 200 djece iz jedne škole u četvrti Queens, kući otišlo bolesno. 'Za briseve uzete od devetero djece u laboratoriju za javno zdravstvo je utvrđeno da se kod osmero najvjerojatnije radi o ljudskom obliku svinjske gripe', rekao je Frieden, dodajući kako su ti nalazi na putu za Atlantu, gdje trebaju biti potvrđeni u Nacionalnom epidemiološkom centru. Frieden je naglasio da su školske vlasti kontaktirale roditelje najmanje 100 oboljelih, koji su kazali da se radi o blagim simptomima i da se djeca već dobro osjećaju.

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Donald Trump (Foto: Arhiva/AFP) Trump: "Napad u New Yorku pokazuje potrebu za reformom zakona o useljavanju"

'Grad je dobro pripremljen, sve bolnice su opremljene i spremni smo ako se pokaže potreba za većim brojem uređaja za olakšavanje disanja', rekao je. Frieden je istaknuo da su u ljekarnama raspoložive veće količine cjepiva protiv gripe. Novi virus svinjske gripe se širi i ne može se spriječiti, objavile su američke zdravstvene službe, upozoravajući na pojavu novih slučajeva bolesti. 'Nakon pojave bolesti u velikom broju zajednica, čemu smo svjedoci, mislimo da epidemiju nije moguće spriječiti', ocijenila je Anne Schuchat iz uprave Američkog centra za nadzor i sprječavanje bolesti (CDC) na telefonskoj tiskovnoj konferenciji.

>> Dekret u Meksiku: 'Vlasti smiju ući u svaki dom kako bi kontrolirali epidemiju'

Američke zdravstvene službe objavile su da su dijagnosticirale osmi slučaj svinjske gripe u ljudi, kod djeteta koje živi u Kaliforniji. WHO je objavio da virus svinjske gripe A/H1N1 'nedvojbeno ima pandemijski potencijal' te je pozvao zemlje u kojima se nije pojavio da pojačaju oprez. U glavnom gradu Meksika su zbog epidemije otkazane sve javne priredbe.

WHO: Svinjska gripa problem javnog zdravstva međunarodnih razmjera

Na sjednici kriznog stožera koju je sazvala Svjetska zdravstvena organizacija zaključeno je da je pojava virusa svinjske gripe koji se prenosi s čovjeka na čovjeka problem javnog zdravstva koji zahtijeva žurno rješavanje na međunarodnoj razini, istaknuo je WHO u priopćenju. 'Stožer je ocijenio da je sadašnje stanje velik problem javnog zdravstva koji zabrinjava međunarodnu zajednicu', ističe WHO u priopćenju. Na temelju tog zaključka, glavna direktorica WHO-a Margaret Chan 'preporučila je da sve zemlje pozornije prate sve neobične slučajeve bolesti koji sliče na gripu ili na tešku upalu pluća', dodaje se u priopćenju.

WHO je najavio odlučne mjere radi suzbijanja 'pandemijskog potencijala novog virusa' svinjske gripe koji se prenosi s čovjeka na čovjeka, a pojavio se u SAD-u i u Meksiku, gdje je odnio najmanje 20 života. Stanje je 'ozbiljno', 'nepredvidljivo' i 'podložno brzoj promjeni', upozorila je glavna direktorica WHO-a na telefonskoj konferenciji u sjedištu te organizacije u Ženevi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene